Windows 8: BYOD-messias in opleiding

door

windows8, win8, messiah

door

Achtergrond - Telecomleverancier KPN was als één van de eerste bedrijven in Nederland betrokken bij de uitrol van Windows 8. Het bedrijf bespreekt hun wisselende ervaringen met Computerworld.

Anderhalf jaar geleden begon KPN met een Windows 8-experiment onder 300 geïnteresseerde medewerkers. Intussen werken meer dan 1000 mensen bij KPN, door de gehele organisatie heen, met het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Vooral de voordelen die het systeem biedt met mobiel werken spreken aan, zegt Dave van Meer, manager architecture Workspace & Operations van KPN. Ook het mobiele broertje Windows Phone 8 speelt daarbij een belangrijke rol.

Windows 8 en Windows Phone 8 worden binnen KPN beschouwd als ideale zakelijke besturingssystemen, omdat ze voldoen aan de eisen die een groot bedrijf stelt en goed met elkaar kunnen samenwerken omdat ze dezelfde applicaties draaien.

Windows RT hoort daar opvallend genoeg niet bij en wordt binnen de muren van het bedrijf niet ondersteund. “We hebben bewust niet voor Windows RT gekozen omdat het niet past binnen het enterprisemodel wat we bij KPN hanteren”, zegt Van Meer. “Een aantal veiligheidsmaatregelen is lastig of zelfs niet te implementeren, bijvoorbeeld aansluiting op de Active Directory en afdwingen van encryptie op de apparaten. Dataveiligheid bij ons staat boven alles.”

Moeizaam begin

Over Windows 8 was niet iedereen van begin af aan enthousiast, vertelt directeur Cloud Services Omar Benameur. “Mijn eerste ervaring met Windows 8 was niet positief. Ik heb toen de machine na twee keer gebruikt te hebben in de hoek gegooid en gedacht: dit wordt nooit wat”, zegt hij. “Na twee dagen ging het toch weer kriebelen en kroop ik er opnieuw achter. Gaandeweg kom je erachter dat het toch eigenlijk wel mooi en handig werkt. Het is alleen een andere manier van werken.”

Benameur noemt een aantal voorbeelden: “Zo kun je met traditionele applicaties als Excel binnen de moderne gebruiksinterface nauwelijks overweg, maar voor nieuwe apps als de nieuwslezer is het een heel prettige ervaring. Je hoeft geen url’s meer in te tikken en klikt gewoon op de tile van een krant als De Telegraaf en je hebt al het nieuws voor je. Ik gebruik het nu zowel op een tablet als een laptop. Mijn eigen ervaring is dat een Windows 8-tablet de laptop nog niet kan vervangen omdat traditionele applicaties nog de overhand hebben en typen toch lastiger is, evenals het werken met spreadsheets op zo’n klein scherm.”

Mede om deze redenen evalueert KPN nog steeds op welke manier Windows 8 het beste ingezet kan worden. “Voor ons is de uitdaging dat we proberen uit te vinden welk type apparaat in verschillende scenario’s het beste werkt”, aldus Van Meer.

Windows 8 als alternatief voor de iPad

“In sommige situaties is Windows 8 een uitkomst. Zo liepen onze receptionistes tot voor kort rond met iPads van KPN waarop een applicatie was geïnstalleerd om bijvoorbeeld reserveringen te maken. We hebben toen heel veel moeite gehad om toepassing aan te passen op de iPad. Het bestaande KPN-applicatielandschap is wel makkelijk naar een Windows 8-omgeving over te brengen. Daarom lopen ze nu rond met Windows 8-tablets in plaats van iPads. Het kunnen hele simpele issues zijn, bijvoorbeeld dat een site niet in Safari werkt. Compatibiliteit met Internet Explorer blijft voor veel zakelijke software een grote rol spelen”, aldus Van Meer.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.