BYOD temmen met schizofrene smartphones

door

leeuwentemmer, telefoon, temmen

door

Achtergrond - Leveranciers menen een oplossing gevonden te hebben voor het onderscheid kunnen maken tussen persoonlijke en zakelijke data: smartphones met meerdere besturingssytemen.

Eind volgend jaar brengen telefoonfabrikanten smartphones op de markt die via virtualisatie meerdere besturingssystemen kunnen draaien: één voor persoonlijk gebruik en één voor werk.

Dergelijke technologie moet het lang sluimerende probleem oplossen van werknemers die met hun persoonlijke apparatuur zakelijke applicaties (en dus vertrouwelijke bedrijfsgegevens) benaderen. Dit probleem leverde met name frictie op bij bedrijven waar wordt vastgehouden aan ‘remote-wipe’ beleid dat ervoor zorgt dat smartphones onklaar worden gemaakt als een toestel kwijtraakt, gestolen wordt of de medewerker van baan verandert.

De BYOD-trend zorgt er weliswaar voor dat medewerkers efficiënter kunnen werken en daardoor productiever zijn, maar creëert daarnaast een hoop zorgen over de beveiliging van data. Bedrijven verplichten werknemers daardoor noodgedwongen alleen de platformen die door hun IT-afdelingen te beheren zijn met mobile device management (MDM) software. Echte BYOD-vrijheid blijft hierdoor vaak uit.

Vanaf 2013 kunnen mainstream smartphones met meerdere besturingssystemen uitgerust worden waardoor data beter beheersbaar blijft en privacy van werknemers onaangetast blijft, zonder dat ze het risico lopen dat bijvoorbeeld hun vakantiefoto’s op afstand gewist worden.

VMware en Red Bend zijn samenwerkingen aangegaan met populaire toestelmakers om gevirtualiseerde besturingssystemen op mobiele platforms werkelijkheid te laten worden. Red Band kiest daarbij voor een parallel draaiend OS (Type 1 hypervisor), terwijl VMware de voorkeur geeft aan een besturingssystemen met een host/gast-constructie (Type 2 hypervisor), omdat naar eigen zeggen het ecosysteem voor drivers ontbreekt. VMware ziet het niet gebeuren dat chipfabrikanten als Qualcomm en Texas Instruments hun producten zomaar geschikt gaan maken voor meerdere besturingssystemen. Red Bend gelooft wel in een dergelijke aanpak en heeft alvast partnerschappen met zowel ARM als AMD gesloten om vanaf volgend jaar software te kunnen leveren waarmee meerdere Android-systemen naast elkaar kunnen draaien.

VMware is in zee gegaan met LG, Samsung en Motorola om Horizon Mobile virtualisatietechnologie op smartphones te kunnen leveren. Naast een Type 2 hypervisor voor Android waarmee meerdere besturingssystemen op een host OS geïnstalleerd kunnen worden, levert VMware ook een versie van Horizon Mobile voor iOS. Met laatstgenoemde kun je echter geen besturingssystemen, maar enkel apps virtualiseren om ze zo in een afgeschermde, gecontroleerde omgeving te draaien. Dit is ergens logisch aangezien Apple nooit zal toestaan dat op eigen iApparatuur andere besturingssystemen actief worden of dat iOS op een toestel van Samsung, HTC of LG terechtkomt.

Naast VMware en Red Bend werken ook het Israëlische CellRox en het Californische Good Technology aan software waarmee een smartphone meerdere identiteiten krijgt. Beide systemen staan echter nog in de kinderschoenen.

Leverancier van Mobile Application Management (MAM)-producten Apperian gelooft niet in een dergelijke virtuele of ‘schizofrene’ oplossing en raadt het gebruik van product aan waarbij de gebruikservaring hetzelfde blijft. “Ons doel is om werknemers hun zakelijke content op dezelfde manier te laten benaderen als persoonlijke content met dezelfde gebruikerservaring en toestelmogelijkheden, terwijl we tegelijkertijd IT-afdelingen volledige mogelijkheden in handen willen geven wat betreft security, privacy, toegangscontrole en auditing”, aldus Apperian CTO Carlos Montero-Luque tegenover zustersite CITEWorld.

Apperian beheert met zijn MAM-oplossing een persoonlijk toestel op zo’n manier dat bedrijven precies kunnen nagaan welke apps zakelijke content verwerken en bij verlies of ontslag alleen de gevoelige gegevens gewist kunnen worden. Nadelen van MAM-oplossingen zijn echter toename in beheercomplexiteit en de relatief hoge licentiekosten bij het gebruik van een dergelijk product. Daarnaast zijn MAM-producten, net als MDM, meestal niet voor alle mobiele platformen geschikt.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.