Windows 8 kansloos op tablet?

door

Windows 8 tablet kaput

door

Column - Het 'unique selling point' van Windows 8 op de tablet zou naadloze integratie met een zakelijk Windows-omgeving moeten zijn...

De ontwerpers van Windows 8 hadden duidelijk tablet-pc’s voor ogen toen ze aan de tekentafel werden gezet. De Metro-interface gaat tenslotte ten koste van de bruikbaarheid op het desktop-platform, en daaruit zou je toch kunnen afleiden dat Microsoft een inhaalslag op de iPad probeert te maken. Dat valt mooi samen met de speculatie dat Microsoft inzet op succes van Windows 8 tablets in de zakelijke omgeving, omdat die tablets zo mooi zouden samenwerken met Windows 8 op de desktop en ze meteen bedrijfsbreed uitgerold en beheerd konden worden met dezelfde management tools.

Helaas voor Microsoft begint het er nu heel anders uit te zien. Het bedrijf heeft inmiddels laten weten dat alle Windows 8 tablets met ARM-chips in een zakelijke omgeving net zo ‘makkelijk’ te managen zullen zijn als de Apple iPads. Dergelijke tablets kunnen geen gebruik maken van Active Directory en bieden geen ondersteuning voor Groepsbeleid: beide niet onbelangrijk voor het beheer van apparaten in een bedrijfsnetwerk.

Windows 8 op tablets is sowieso een wat verwarrend verhaal. Windows 8 voor ARM-computers werd oorspronkelijk WOA genoemd (voor ‘Windows op ARM’), maar werd recentelijk omgedoopt tot Windows RT (Runtime). Niet alle Windows 8 tablet-pc’s draaien straks Windows RT; de apparaten met Intel-chips krijgen een andere versie van Windows 8. Het zou zelfs heel goed kunnen zijn dat Windows 8 tablets met Intel-chips op een andere manier beheerd worden dan Windows 8 tablets die Windows RT draaien. Dat maakt tablets met Windows 8 bepaald niet aantrekkelijker voor IT-afdelingen. Die hebben het al moeilijk genoeg met de stortvloed aan consumentenapparatuur die ze dezer dagen moeten verwerken, en dan zal je straks zien dat ze van iedere Windows 8 pc eerst moeten uitzoeken welke chipset er precies in zit voor ze weten hoe ze zo’n ding kunnen benaderen.

Michael Cherry (analist bij Directions on Microsoft), vertelde Computerworld.com: “Op basis van wat we nu weten, wordt een Windows RT apparaat niet eenvoudiger te beheren dan een iPad.” Michael Silver, Microsoft-expert bij Gartner: “Dit positioneert WOA duidelijk als een consumentenoplossing in plaats van een zakelijke.”

Wat voor plannen heeft Microsoft eigenlijk precies als het gaat om het beheer van Windows 8 tablets in een zakelijke omgeving? Dat is niet helemaal helder. Als je de blogpost van Jeffrey Sutherland (program manager van Microsofts Management Systems groep) mag geloven, gaan we de kant op dat Windows 8 tablets met Intel-chips beheerd worden via een combinatie van System Center Configuration Manager en Windows Intune managementsoftware uit de cloud.

Over het beheer van Windows RT-apparaten bestaat nog veel onduidelijkheid, maar als je het bericht van Sutherland goed leest, lijkt het erop dat Intune die aardappel krijgt toegeschoven.

Al dit gehannes voorspelt niet veel goeds voor Microsoft. Het wordt al moeilijk genoeg, zo niet puur onmogelijk, om de harten van de huidige iPad-gebruikers te winnen. En dan hebben ze ook nog eens te maken met een groeiende golf Android tablets, zoals de Kindle Fire en de Nook.

De enige plek waar Microsoft met zijn tablets bij voorbaat een voorsprong leek te hebben, was in de zakelijke markt, omdat heel veel IT-afdelingen nu eenmaal verknocht zijn aan de uitgebreide toolsets die beschikbaar zijn voor het managen van Windows-pc’s. Als Microsoft ervoor had kunnen zorgen dat zowel hun tablets als pc’s met dezelfde tools beheerd konden worden, zou dat een serieus voordeel zijn voor Windows 8 tablets.

Nu het er naar uitziet dat Windows 8 tablets in een zakelijk omgeving niet tot nauwelijks beter te beheren zijn dan iPads of Android tablets, moet je je wel afvragen wat dan nog de reden zou moeten zijn dat die tablets daar een succes gaan worden? Zonder een voet aan de grond in de bedrijfsomgeving, lijkt de toekomst voor Windows 8 tablets sowieso erg duister.

Als je alles bij elkaar optelt, lijkt het er verdacht veel op dat de plannen van Microsoft om de tablet-markt te betreden bij voorbaat al tamelijk kansloos zijn.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

Microsoft, windows, arm, tablets, RT

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.