Gooi je IT-strategie overboord

door

exit, teken, sign

door

Column - De dagen dat IT-managers en CIO's een technologische strategie moesten ontwikkelen die gelieerd was aan de business-strategie liggen lang achter ons. Moderne IT-bestuurders moeten zich richten op enke

Ja, je leest dit goed - ik vind dat CIO's en IT-managers moeten stoppen met het ontwikkelen van IT-strategieën. De dagen dat een technologische strategie ontwikkeld moest worden die in lijn lag met de business-strategie liggen lang achter ons. Moderne IT-bestuurders horen zich enkel te richten op business-strategie.

Laten we wel wezen: bestaan er nog heldere business-strategieën waarvan technologie geen deel uitmaakt? De meeste CEO's antwoorden ontkennend op deze vraag. Tenzij je op staat limonade verkoopt, heeft iedere business-strategie behoefte aan een goede technologische kern. De uitdaging voor moderne CEO's is exact dit probleem. Veel zakelijke strategieën worden nog steeds ontwikkeld zonder vooraf al nagedacht wordt over technologie. En hoewel er geweldige boeken over strategie geschreven zijn, bestaan er maar weinig schrijfsels waarin specifiek wordt ingegaan op de uitdagingen voor de CIO.

Dit is precies de reden dat Forrester heeft onderzocht hoe bedrijven tot een technologische strategie komen en waarom we het Business Technology Strategic Planning (BTSP)-raamwerk hebben ontwikkeld dat binnenkort het licht zal zien. Ons nieuwe BTSP-playbook vereenvoudigt Forresters huidige onderzoek tot een makkelijk te volgen gids waarvan de notie dat er niet langer een IT-strategie bestaat de kern vorm. Het gaat om business-strategieën met een technologische component, ofwel kortweg een BT-strategie.

Nu denk je misschien dat we helemaal gek geworden zijn - wij verdienen namelijk geld aan het adviseren van CIO's over strategie. Maar zoals ik het zie, horen strategische IT-plannen enkel nog in musea thuis.

In plaats van een IT-strategie, moet ieder bedrijf dat groter is dan een limonadewinkeltje een levende, dynamische strategie voor business technology bezitten. Dit is de strategie die de basis vormt voor de toekomstige resultaten van de organisatie en ook het plan dat de toekomstige technologie in een roadmap inkadert.

Uiteraard moet de technische afdeling (die de meeste bedrijven de IT-afdeling zullen blijven noemen) een eigen operationeel plan hebben - het plan van de IT-manager of CIO over hoe het BT-strategisch plan wordt uitgevoerd. Dit operationele plan moet continue bewaken wat er nodig is om de technische vereisten, mensen en het budget voor het uitvoeren van de BT-strategie mogelijk te maken. Ook dit vormt een onderdeel van het BTSP-raamwerk.

Door samen te werken door de gehele business, ontwikkel je een BT-strategie en ga je verder dan de IT-strategie. Het is de taak van CIO's en hogere IT-managers om verder te gaan dan alignment en het technologische team te positioneren in het hart van een goede business-strategie. Wie weet komt het ooit nog zo ver dat ook die kleine limonadewinkeltjes een BT-strategie gaan ontwikkelen.Nigel Fenwick is Vice President Principal Analyst bij Forrester Research. Hij werkt mee aan onderzoek dat CIO's helpt om succesvolle bestuurders binnen de business te worden.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.