Afscheid Firefox 4 komt te vroeg

door

firefox, mozilla, old

door

Achtergrond - Het vroegtijdige pensioen van Firefox 4 gaat IT-managers niet in de koude kleren zitten. IBM reageert woedend op de in hun ogen te snelle ontwikkelingscyclus bij Mozilla.

Niet alle IT-managers zijn even gelukkig met het besluit van softwaremaker Mozilla om elke zes weken een nieuwe versie van browser Firefox uit te brengen. Hun woede concentreert zich rond security support, omdat het onmogelijk wordt om een versie fatsoenlijk te testen aangezien direct na de testfase alweer een nieuwe Firefox-editie verschijnt.

Lees ook:
'Firefox OS' krijgt het nog heel zwaar
Browseroorlog: IE9 vs. Firefox 4 RC
Chrome en Firefox eindelijk in 3D

“Het pensioen van Firefox 4 voelt als een mes in m'n rug", klaagt Manager Workplace & Mobility John Walicki van IBM, refererend naar het uitbrengen van Firefox 5, amper drie maanden na de geboorte van Firefox 4. “Ik bevind me nu in een verschrikkelijke positie waarin in moet kiezen tussen een deploy van Firefox 4 met potentieel ongepatchte kwetsbaarheden, een nieuwe testcyclus met duizenden interne apps om Firefox 5 te valideren of op een gepatcht Firefox 3.6.x blijven." Walicki deed zijn beklag in een blogartikel van consultant Michael Kaply, die zich specialiseert in implementaties van de open-source browser.

Firefox 4 End-Of-Life (EOL)

Toen Firefox 5 werd dinsdag gelanceerd, kondigde Mozilla direct aan dat Firefox 4 niet langer nieuwe patches zou krijgen. Mozilla beschouwt Firefox 5 niet alleen als de nieuwste editie, maar ook als de beveiligingsupdate voor Firefox 4. “Bij consumenten kun je dat prima doen, maar niet bij bedrijven", zegt analist Al Hilwa van IDC.

“Een grote aanpassing in versienummers is een signaal voor ondernemingen dat er veel verschillen zijn en een teken dat IT opnieuw zijn due diligence moet doen. Binnen bedrijven wordt iedere bit geëvalueerd voordat het op werkstations wordt gezet."

Walicki: “Ik heb 500.000 zakelijke gebruikers op Firefox 3.6. We hebben net de testcyclus voor Firefox 4 met duizenden interne zakelijke webapplicaties afgerond. Honderden applicatie-eigenaren en hun testteams hebben meegedaan. We hebben ze enkele maanden gegeven om zich voor te bereiden. Veel interne add-on ontwikkelaars en productteams zijn bezig geweest met het aanpassen van hun add-ons voor Firefox 4. We zouden Firefox 4.01 in Q3 implementeren; de planning met trainingsprogramma's, documentatieupdates en communicatie liggen klaar."

Met zijn handen in het haar

IBM besloot halverwege 2010 Firefox als standaardbrowser te gebruiken. Walicki baalt ervan dat Firefox 4 wordt uitgefaseerd nog voordat IBM de software uitrolt. Opnieuw beginnen met Firefox 5 ziet hij niet zitten. “Welke garantie heb ik dat Firefox 5 nog wordt geüpdate tegen de tijd dat Firefox 6 is uitgekomen?", vraagt hij zichzelf af.

Firefox 6 staat op de rol voor 16 augustus. Op dat moment zal Firefox 5 met pensioen gaan en zal Mozilla gebruikers verzoeken om naar de nieuwste versie te updaten vanwege de beveiligingspatches en nieuwe functionaliteit in de laatste browser.

“Ik begrijp de frustratie van bedrijven goed", zegt Hilwa. “Het is een teken van de afstand tussen de consument en het bedrijfsleven."

Consumenten hebben er geen bezwaar tegen wanneer ze iedere zes weken hun browser moeten upgraden. Het succes van concurrent Chrome, dat dezelfde ontwikkelingscyclus kent, legt Google geen windeieren. Toch blijft het een heikel punt binnen zakelijke IT.

'Microsoft lijkt verstandiger'

Bedrijven willen geen problemen met compatibiliteit of onzekerheid over de veiligheid van een browser. “Als Firefox 5 alleen wat schoonmaak en bugfixes ten opzichte van Firefox 4 inhoudt, dan is een nieuw versienummer een verkeerd signaal naar ondernemingen", zegt Hilwa, die daarmee direct het succes van Internet Explorer in de zakelijke markt duidt. “Dit is precies waarom Microsoft veel voorzichtiger is met zijn releaseschema. En juist hierom blijven ze langer oudere versies ondersteunen."

Volgens Hilwa moet Mozilla gaan besluiten of het vooral bedrijven of consumenten wil plezieren. “Dit kan een goed besluit zijn voor Mozilla, maar het is een gok. Ze moeten gaan bepalen hoe belangrijk de enterprise markt voor ze is."

Hoewel Mozilla niet op een verzoek tot een interview inging, liet een ervaren Mozilla-medewerker al weten dat hij de zakelijke markt niet van groot belang acht.

'Te kleine groep'

“Het bedrijfsleven is nooit een speerpunt geweest", aldus Firefox-directeur Asa Dotzler in een reactie op het blogartikel van Kaply. “Het zou teveel moeite kosten om ons op die vele verschillende omgevingen te richten." Dotzer legt uit dat de zakelijke gebruikers maar een hele kleine groep in zijn gebruikersschare vormen."

Ontwikkelaar Christopher Johnson van softwaremaker Geneca begrijpt niets van de uitspraken van Dotzler. “Je zegt in feite dat je niets om zakelijke klanten geeft. Betekent dit dat je een grote groep gebruikers met IE wilt laten zitten? Conflicteert dit niet met de missie van de Mozilla Corporation?"

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.