Wikimedia geeft financieel wanbeleid zelf toe

door

Wikipedia Death Star

door

Achtergrond - Wat is dat toch met non-profit organisaties en hun geldstromen? De Wikimedia Foundation, beheerder van één van de meest bezochte sites ter wereld Wikipedia, schiet publiekelijk op zijn eigen geldbeleid.

De naar eigen zeggen ‘liefdadigheidsorganisatie zonder winstoogmerk’ is bang dat de forse sommen gedoneerd geld verzanden in bureaucratie, corruptie en eigenbelang. Terechte kritiek of voorbarig? Wikimedia Nederland kiest stellig voor dat laatste.

Op het gebied van transparantie kun je de stichting niets verwijten. Wikimedia komt met een openbaar en gespecificeerd financieel jaarverslag, elke uitgeven cent is inzichtelijk. Toch blijft het moeilijk om het nut van elke uitgeven cent te meten.

Directrice Sue Gardner doet dat wel en stelt dat de miljoenen dollar die worden gedoneerd, verkeerd besteed worden, meldt Webwereld. Van de 5,65 miljoen dollar die de Wikimedia Foundation het afgelopen jaar uitgaf, is 89 procent (5,04 miljoen dollar) naar de eigen afdelingen gegaan.

3,5 FTE, 269.000 euro

De Wikimedia-organisatie bestaat inmiddels uit ruim 40 afdelingen, waarvan 39 lokale chapters. De chapters verschillen behoorlijk in omvang. Zo telt de Duitse Wikimedia een team van 50 werknemers, terwijl die van Italië uit slechts 8 vrijwilligers bestaat. In Nederland zijn er 5 parttime personeelsleden, wat neerkomt op 3,5 FTE. Wikimedia Nederland houdt sinds twee jaar zijn kantoor in Utrecht. Zij ontvingen het afgelopen jaar 350.000 dollar, ofwel ruim 269.000 euro.

Dat is een ontwikkeling die in meer landen doorgemaakt is. De van oorsprong vrijwilligersorganisatie krijgt steeds meer professionele trekjes, met fulltime-medewerkers die ondersteuning bieden aan de vrijwilligers, zoals zij die de Wikipedia-lemma’s vullen.

Dubieuze geldstromen

Hun financieringsaanvragen worden gedaan bij de FDC (Funds Dissemination Committee). Dit is een commissie die in juli vorig jaar is opgericht om alle fondsen en het begrotingsproces van de gehele Wikimedia Foundation onder de loep te nemen. Deze commissie, bestaande uit vrijwilligers, geeft aanbevelingen over het te besteden geld. In het eerste, uitgebreide rapport komen direct dubieuze geldstromen boven water, stelt directrice Gardner.

Lees meer kritiek van de hoogste baas op pagina 2.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.