10 alternatieven voor Bitcoin

door

geld, coin, money

door

Achtergrond - Bitcoin is op dit moment veruit de meest populaire elektronische munt, maar in navolging van het succes van het cryptografische systeem rukken ook andere virtuele valuta op. Een overzicht van de alter

1. Litecoin

Net als Bitcoin is Litecoin een P2P-valuta en eigenlijk hanteren beide cryptocurrencies hetzelfde principe, behalve dat Litecoin zegt enkele verbeteringen in de werking van het miningprotocol te hebben toegevoegd. Zo werkt Litecoin met een snellere blockrate en is het miningprincipe aangepast. Daarnaast is de totale hoeveelheid te minen Litecoins (vaak LTC’s genoemd) met 84 miljoen stuks vier keer zo groot als bij Bitcoin. Beide valuta gebruiken overigens veelal dezelfde marktplaatsen (exchanges).

2. Ripple

Ook Ripple borduurt voort op het succes van Bitcoin en zegt net als Litecoin sneller transacties te verwerken. Daarnaast biedt het naast het verhandelen van de eigen munteenheid (Ripples) gebruikers ook de mogelijkheid om in andere virtuele valuta te handelen of zelfs een eigen currency te starten. Het Ripple-project wordt geleid door het bedrijf OpenCoin, wiens oprichter ook de bedenker was van Mt. Gox, de populairste handelsplek voor Bitcoins van dit moment.

3. SolidCoin

Het door anonieme personen opgerichte SolidCoin bestaat al sinds 21 augustus 2011, maar kreeg direct al in de begindagen te maken met een flinke hack waardoor het systeem corrupt raakte en de bedenkers genoodzaakt waren de dienst een maand later te sluiten. Eind 2011 ging versie 2.0 online. Van deze nieuwe versie wordt gezegd dat deze bestand is tegen een afname in mining, wat bij Bitcoin kan zorgen voor een verminderd beveiligingsniveau en daardoor vatbaarheid voor hackingaanvallen.

4. PPCoin

De laatste goed met Bitcoin vergelijkbare cryptocurrency die we hier willen noemen is PPCoin, wat staat voor Peer-2-Peer Coin. Ook van PPCoin wordt geclaimd dat er een aantal verbeteringen in het oorspronkelijke Bitcoin-protocol zijn doorgevoerd om het een beter beheersbare munt te laten zijn. Het meeste opvallende verschil is dat PPCoin veel verder gaat dan eerder genoemde alternatieven in de maximale geldvoorraad en de hoeveelheid virtuele munten (PPC's) heeft beperkt tot 2 miljard stuks, al hoeft deze grens niet per definitie te worden gehandhaafd.

5. Facebook Likes

Een heel andere manier van virtueel betalen is het gebruik van Facebook Likes om toegang te krijgen tot sites en diensten of bijvoorbeeld korting op producten. Met een Like geef je als bezoeker aan het te 'liken' object te waarderen en stel je jouw publiek beschikbare informatie beschikbaar voor het bedrijf dat om de Like vraagt. Je kunt Likes kopen om meer aandacht voor je (bedrijfs)pagina op Facebook te genereren, eventueel zelfs bij Facebook zelf. Het sociale netwerk geeft min of meer een Likes-garantie als je het bedrijf een bedrag in harde euro’s overmaakt. Het is wel oppassen geblazen, want scammers verdienen grof geld aan Likes en proberen je op allerlei mogelijke manieren te verleiden tot een duimpje omhoog.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.