CIO: van Information naar Innovation Officer

door

Harrie Vollaard Rabobank

door

Interview - De I in CIO verandert. Geen Information maar Innovation Officer. Dat is het gevolg van de grotere verwevenheid van business en IT, zegt Harrie Vollaard, innovatief manager bij Rabobank. Vijf vragen.

Wat betekent innovatie voor jou?

Innovatie betekent voor mij het exploreren en cultiveren van nog onbekend terrein. Het is anticiperen op vragen van de toekomst en het oplossen van belemmeringen van vandaag. Het creëren van toegevoegde waarde voor onze klanten daarbij maximaal de potentie van technologie benutten.

Wat zie jij als het voornaamste obstakel voor innovatie?

De idea killers. Deze kom je trouwens niet alleen tegen op je pad, maar zitten jezelf soms ook onbewust in de weg.

Wat betekent innovatie voor de drie doelgroepen (ICT Professionals / IT Management / CIO & IT Directie) die we op IT Innovation Day bereiken?

ICT professionals: Het continu verbeteren van de dagelijkse dienstverlening. En het vernieuwen van deze technologie op basis van hun kennis, kunde en inzicht.

IT management: Innovatie betekent niet alleen de dienstverlening vernieuwen (het WAT), maar ook kijken naar HOE je je dienstverlening kan vernieuwen, hoe je dienstverlening tot stand komt.

IT directie: business en IT is steeds meer elkaar verwezen. Het is als een Siamese tweeling. Het één kan niet zonder de ander. Er is ook geen volgordelijkheid meer in van eerst business en dan IT. Je ziet dan ook dat de I van CIO van inhoud gaat veranderen. Van Information naar Innovation. IT is niet een strategisch issue op de tafel van je managementboard, maar van strategisch waarde.

Hoe kunnen zij innovatie een rol geven in hun dagelijks werk?

IT professional: Aan de IT professional ligt het niet. Deze wil wel en heeft van nature de drive om te verbeteren en aan de slag te gaan. Hij heeft passie voor het vak en wil dat uiten.

IT management: Het creëren van de randvoorwaarden en het stimuleren van ondernemerschap van hun professionals. De middle management heeft een cruciale rol in innovatie en vernieuwing van je bedrijf. Zonder hun drive verzanden alle initiatieven in deze middle management laag

IT Directie: Richting geven en stimuleren. Risico’s durven nemen en ondernemerschap vertonen

Waar liggen volgens jou de grootste innovatiekansen op dit moment?

Daar waar het schuurt, knarst en kraakt liggen de grootste kansen. Dat kan dus op de financieringsmarkt zijn of in de hypothekenmarkt. Of op de braakliggend/onontgonnen terreinen waar de huidige bestaande industrie nog geen activiteiten heeft ontplooid. Daar gebeuren de echte disrupties zoals Clayton Christensen heeft beschreven in zijn befaamde boek The Innovator’s Dilemma.Harrie Vollaard is adviesraadslid van IT Innovation Day, het evenement over IT en innovatie op 19 september in Amersfoort. Meer weten? Volg IT Innovation Day op Facebook en maak kans op een t-shirt van Webwereld!

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.