
'Open-source verdient altijd een streepje voor'
"Open systemen zijn cruciaal voor het fundament onder toekomstige winnende commerciële strategieën", aldus een Brits rapport.
Dienstleverancier Amadeus IT Group adviseert bedrijven altijd eerst te kijken naar een open-source alternatief bij de vervanging van legacysystemen. Zelfs voor zaken als transactieverwerking komt open-source beter uit de bus, zo claimt hun rapport.

'Open-source verdient altijd een streepje voor'
Dienstleverancier Amadeus IT Group adviseert bedrijven altijd eerst te kijken naar een open-source alternatief bij de vervanging van legacysystemen. Zelfs voor zaken als transactieverwerking komt open-source beter uit de bus, zo claimt hun rapport.
Bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe IT-oplossingen om oudere systemen te vervangen, zouden eerst naar open-source moeten kijken en dan pas naar een proprietary alternatief. Ondanks dat een overstap naar open-source op korte termijn veel tijd en moeite kost, heeft het op de lange termijn vrijwel altijd een gunstiger effect, schrijft IT-specialist en onderzoeker Jim Norton in het rapport Open for Business (pdf). Ook voor kritieke systemen acht hij open-source een geschikter alternatief dan commerciële pakketten.
Door naar open-source te migreren, profiteren bedrijven van snellere en grotere innovatie, een betere interactie met de leverancier en meer toegang tot de systemen zelf en ondersteuning van het product, zo schrijft de professor.
Generatiekwestie
Een nieuwe generatie programmeurs is opgegroeid met internet en open-source software en werkt daarom liever met open systemen en tools dan met gesloten producten, die volgens Norton als beperkend beschouwd worden. De nieuwe generatie werknemers werkt liever met open systemen zoals CMS-platform Drupal, Hadoop voor cluster computing of JavaScript-bibliotheek jQuery. IT-afdelingen kunnen hiervan profiteren, schrijft hij.
Een ander voordeel van open-source zijn de lagere kosten gerekend over de gehele levensduur van de software, zegt Norton. Hoewel open-source normaal gesproken gedistribueerd wordt onder een vrije licentie, moeten bedrijven nog wel betalen voor onderhoud en ondersteuning. Toch bespaar je als bedrijf al snel 20 procent op de totale kosten (TCO) van je software, zegt Norton.
Een nadeel van open systemen is dat het opzetten ervan lastig kan zijn, erkent de professor. Bedrijven zouden verschillende developmentteams voor zowel bestaande als vervangende systemen moeten inzetten, adviseert het rapport.
Open-source is niet de eenvoudigste route
Daarnaast moeten bedrijven realistisch zijn over de kosten, personeelsdruk en tijdinvesteringen die de overstap naar open-source behoeft. “Het overstappen naar een open systeem kan niet snel of eenvoudig”, schrijft Norton. “Hevel alleen over wat je nodig hebt en minimaliseer nieuwe development gedurende de overstap.”
“Desalniettemin is de aantrekkingskracht van open-source software groot, zowel bezien vanuit technologisch als zakelijk perspectief”, schrijft de Engelsman, die daaraan toevoegt dat open-systemen niet alleen geschikt zijn voor transactieverwerking van grote volumes, maar zelfs kritiek zijn voor de manier waarop financiële diensten, banken en logistieke organisaties opereren en zich aanpassen aan veranderende omstandigheden.
“Open systemen zijn cruciaal voor het fundament onder toekomstige winnende commerciële strategieën in alle branches”, aldus Norton in rapport.
Reageer
Preview