
Aan de slag met meerdere toekomstvisies
Wedden op één paard is dom. Daarom kun je maar beter voorbereid zijn op meerdere scenarios om je organisatie toekomstproof te maken.
Stel je eens een wereld voor waar informatie, handel en ideeën vrijelijk over grenzen kunnen bewegen. Wat zou er dan gebeuren?

Aan de slag met meerdere toekomstvisies
Stel je eens een wereld voor waar informatie, handel en ideeën vrijelijk over grenzen kunnen bewegen. Wat zou er dan gebeuren?
Totdat iemand tijdreizen uitvindt, kan niemand voorspellen onder welke omstandigheden bedrijven in de toekomst zullen opereren. Deze onzekerheid heeft tot gevolg dat bedrijven en hun IT-afdelingen ‘toekomstproof’ moeten zijn: ze moeten de radicaal verschillende manieren waarop de bedrijfsomgeving kan veranderen onderkennen en zien hoe IT zich aan deze veranderingen zou kunnen aanpassen.
Stel je een verbonden wereld voor waar informatie, handel en ideeën vrijelijk over grenzen kunnen bewegen. Dit creëert een ideale omgeving voor innovatie en het gebruik van IT. Het zorgt ook voor sterke concurrentie. Als organisaties niet up-to-date blijven raken ze snel achterop. Alle bedrijven hebben een flexibele en wendbare IT-infrastructuur nodig met state-of-the-art applicaties en analytics. Bestuurders zullen in IT-innovatie investeren wanneer ze een mogelijkheid zien voor marktdifferentiatie.
Desondanks kunnen securitybedreigingen een schadelijke invloed hebben op hoe consumenten en bedrijven IT gebruiken. In een toekomst waarin security een lastig verhaal blijft wordt innovatie gehinderd en delen consumenten niet alle informatie online. Zorgen over security en minder toegang tot consumentendata beperkt bedrijven in het gebruik van IT en informatie. Zakendoen wordt complexer en kosten zullen stijgen.
Een andere bedreiging is dat de wereldwijde handel ineenstort. Een toekomst met vooral lokale competitie maakt dat IT gedecentraliseerd dient te opereren. Als dit waarheid wordt, zullen IT-afdelingen van multinationals ingezet gaan worden om lokale processen te bouwen en te repliceren, lokale leveranciers te gebruiken en in-country data te aan te wenden om lokale markten te analyseren.
IT moet zijn capaciteiten verbreden om aan toekomstige bedrijfsbehoeften te kunnen voldoen, onafhankelijk van hoe de toekomst eruit ziet. Als bestuurders en werknemers moe worden van het op IT moeten wachten voor het bevredigen van hun behoften, dan zullen ze het heft in eigen handen nemen. Uit een wereldwijde studie van Accenture naar consumententechnologie blijkt dat 43 procent van werknemers liever zelf technologische keuzes maakt.
In de nabije toekomst wordt het voor non-IT-managers eenvoudiger IT te beheren. Clouddiensten gecombineerd met dataintegratie en datastream publishingtechnologie maken het mogelijk voor afdelingen eigen technologie te kiezen in plaats van te moeten wachten op een gecentraliseerde IT-afdeling.
Wat een organisatie toekomstproof maakt is niet een bepaalde IT-organisatiestructuur of een technologische architectuur. Er bestaat geen ideaal model voor de CIO-rol of IT-management. Deze zullen allemaal door verschillende branches, bestaande mogelijkheden en andere toekomstbeelden verschillen. Wat een organisatie echt toekomstproof maakt is de focus hoe over de eigen enterprise IT denkt en plant. Een toekomstproof IT-organisatie zorgt er in ieder geval voor dat:
- Er een mondiale visie aanwezig is. IT-beslissers moeten over de toekomst van technologie nadenken zonder techniek daarbij centraal te stellen. Als de toekomst van zakelijke IT voorbereid wordt, moeten sociale, politieke, economische en demografische factoren meegewogen worden in het toekomstplan van het bedrijf, dus niet alleen technologische.
- Open het proces van het bouwen aan de nieuwe enterprise IT. De toekomstige zakelijke IT kan niet enkel ontworpen worden door de IT-managers van gisteren. De bestuurders die de nieuwe enterprise IT mogelijk moeten maken, moeten ervoor zorgen dat het proces niet geïsoleerd in gang wordt gezet. Het proces moet worden geleid door zowel topvertegenwoordigers uit IT als de business.
- Maak gebruik van de al beschikbare toekomst. Toekomstproof bestuurders moeten gebruikmaken van nieuwe technologie om nieuwe businesskansen te ontginnen, zoals contextgebaseerde diensten, social IT en platform-as-a-service. Ze moeten ook experimenteren met nieuwe managementmethoden en bijvoorbeeld crowdsourcing om informatie te vergaren.
- Verleg de grenzen van het mogelijke. Moderne bedrijven willen presteren op niveaus die voorheen als onmogelijk werden beschouwd. Ze verkennen risico en de grenzen van het schijnbaar onmogelijke. Door dat te doen ontwikkelen ze baanbrekende IT-practices en vinden ze de IT-organisatie van de toekomst uit.
- Zorg ervoor dat IT-rollen bedrijfsbehoeften vervullen en niet de technologische ambities. Sommige bedrijven hebben een strategische, transformerende CIO nodig. Anderen hebben bescheidener behoeften en richten zich op doelstellingen als kostenbesparingen of het verlagen van risico. Deze bedrijven zijn beter af met een CIO of IT-manager die meer manager is dan strateeg. Daar is niets mis mee.
Het creëren van een visie op de toekomst van enterprise IT en zelf toekomstproof worden is lastig. Het vereist verbeeldingskracht om oude aannames aan te vechten en moed om de confrontatie aan te gaan met nieuwe inzichten. IT-beslissers hebben zowel de mogelijkheid om kansen te verzilveren als de last om zich voor te bereiden op meer concurrentie en desastreuze veranderingen. Wedden op één enkele toekomst is in ieder geval naïef, maar misschien zelfs wel onverantwoord.
Jeanne G. Harris is executive research fellow en bestuurder bij het Accenture Institute for High Performance in Chicago. Bij dit artikel werd ze geholpen door collega-fellow Allan E. Alter.
Reageer
Preview