Toekomst RIM ligt in handen van developers

rim, bb10, concept

door

Keuze

Tegenwoordig kunnen ontwikkelaars voor BlackBerry traditionele browsergebaseerde Webapps creëren of gebruik maken van RIM’s huidige BlackBerry WebWorks, een PC-gebaseerde toolkit die in 2009 geïntroduceerd werd om hybride apps te ontwikkelen. Het hybride model wordt ook in toenemende mate voor Android en iOS gebruikt: apps worden met HTML5 en applicatie frameworks ontwikkeld en dan verpakt in één of andere native code voor ontwikkeling op een RIM smartphone of tablet alsof het om puur native apps gaat. De ingebedde WebView, gebaseerd op de Webkit engine, laat de hybride app HTML-pagina’s weergeven.

Een groeiende set API’s stelt WebWorks ontwikkelaars in staat om op eenvoudige wijze features en diensten die specifiek voor BlackBerry zijn toe te voegen. Een voorbeeld is de BlackBerry Messenger SDK, die de app berichten laat ontvangen en erop laat reageren, zoals een uitnodiging om een app of automatische updates van een spelletje te downloaden naar het Messenger profiel van de gebruiker.

Communitybuilding

Het afgelopen jaar heeft RIM hard gewerkt aan de relatie met ontwikkelaars, aldus Stanley. “We worden meer een soort ‘evangelisatieteam’,” zegt hij. “We huren nieuwe mensen in om naar buiten te treden en met ontwikkelaars te praten op conferenties, thematoespraken, en lokale bijeenkomsten om dingen op het gebied van webontwikkeling te laten zien en iedereen voor te bereiden op de komst van BlackBerry 10”.

RIM claimt dat deze pogingen zullen slagen. In een blogpost in april zei Alec Saunders van RIM dat het eerste kwartaal van 2012 het “grootste kwartaal voor ontwikkelaars was in de geschiedenis van RIM”. Het bedrijf meldde een toename van 21% in BlackBerry smartphone apps, een toename van 89% in apps die gebruikmaken van de BlackBerry Messenger API voor extra interactiviteit en informatie-uitwisseling en een toename van 240% in PlayBook apps (20.000 in totaal) die aan de BlackBerry App World catalogus werden toegevoegd. Het aantal geregistreerde verkopers in App World steeg met 68%. App World heeft nu meer dan 35.000 geregisteerde of in afwachting van goedkeuring voor inclusie zijnde verkopers.

Hoewel het totale aantal BlackBerry apps veel kleiner is dan het aanbod van apps voor Google of Apple zijn de dagelijkse BlackBerry app downloads vergelijkbaar. In februari beweerde RIM dat de dagelijkse downloads van App World de 6 miljoen bereikt hadden, dat de online catalogus meer betaalde downloads had dan Google Play (de online site voor Android apps) en dat App World (na Apple) de op één na grootste winstgevende app-winkel was.

WebWorks in de lift

Volgens Stanley bestaat de catalogus voor 20% tot 25% uit apps die met de WebWorks SDK zijn gebouwd. “We zien een gestage toename in WebWorks apps,” zegt hij.

Dat zijn positieve signalen. Maar RIM moet zowel een winnende interface als een solide besturingssysteem lanceren die op apparaten draaien waar mensen hun geld aan uit willen geven en waaraan ze trouw zullen blijven. En de beschikbare tijd daarvoor raakt stilaan op.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.