Microsoft is van zijn geloof gevallen

door

microsoft, linux, love

door

Column - Linux draait wereldwijd op talloze smartphones, tv's, supercomputers, financiele systemen en websites - en niet te vergeten desktops - maar de meeste mensen weten desondanks niet waar het vandaan komt.

De Linux Foundation weet dat wel en bracht dinsdag een rapport (pdf) uit waarin dit in detail beschreven wordt. Eindelijk is inzichtelijk gemaakt wie de grootste bijdragen hebben geleverd aan de kernel: het hart van het vrije, open-source besturingssysteem.

Lees ook:
Waarom blijft Linux ondergewaardeerd?
Microsoft doodsbang voor open-source rivaal
Microsoft deelt de pc de genadeklap uit

Wil je weten wat mij verraste? Voor het eerst sinds de stichting vier jaar geleden begon met het opstellen van een jaarlijks rapport, is Microsoft op een toppositie qua betrokken firma's terecht gekomen. Microsoft staat op nummer 17, wat betekent dat het concern ruwweg 1 procent heeft bijgedragen aan veranderingen in de kernel sinds het uitbrengen van Linux 2.6.36 eind 2010. Voor een bedrijf dat Linux ooit met kanker heeft vergeleken, is dat best bijzonder.

De kernel in het hart van het Linux-besturingssysteem is het resultaat van een van de grootste projecten ooit op gebied van softwareontwikkeling, merkt de Linux Foundation op. Elke twee tot drie maanden verschijnt een nieuwe release waarin 8000 tot 12.000 veranderingen zijn doorgevoerd door meer dan duizend ontwikkelaars afkomstig uit bijna 200 bedrijven.

Grootste bijdrage komt van belanghebbende partijen

Bijna 8000 individuele ontwikkelaars van circa 800 bedrijven hebben sinds 2005 aan de kernel meegeholpen. De meerderheid van hen, 60 procent om exact te zijn, komen uit een top 10. Daartoe behoren onafhankelijke ontwikkelaars - verantwoordelijk voor pakweg 18 procent van de veranderingen - en ontwikkelaars afkomstig van bedrijven als Red Hat, Novell, Intel, IBM, Oracle en Nokia.

Meer dan 75 procent van het recente werk aan de kernel is verricht door betaalde ontwikkelaars. Daarmee kan de mythe dat Linux een platform van en voor 'hobbyisten' is definitief overboord. Andere bedrijven die veel bijdragen zijn Fujitsu, Texas Instruments, Broadcom, Google en Analog Device.

Red Hat is met een aandeel van meer dan 10 procent van de veranderingen sinds de 2.6.36 kernel de grootste stakeholder. Microsoft heeft vanaf eind 2010 in totaal 688 keer een bijdrage geleverd.

'Microsoft onderkent eindelijk belang Linux'

"Omdat Linux momenteel alomvertegenwoordigd is, zowel binnen de enterprise als de markt voor mobile computing, is Microsoft hard aan het werk om zich in zijn nieuwe rol te schikken", schrijft de stichting in een persverklaring. Het volledige rapport is als pdf te downloaden van de website van de Linux Foundation.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.