Wat is DevOps?

door

devops, logo, creativecommons

door

Wat is - IT-begrippen kort en helder uitgelegd. Wat is DevOps?

Een van de begrippen die je steeds vaker ziet opduiken in artikelen over development is de term DevOps. Wat is het nu eigenlijk?

DevOps is een nieuw principe dat is voortgekomen uit de frustratie dat veel IT-projecten op gebied van software te laat worden opgeleverd, onderpresteren en de investeringen niet terugverdienen. Marketingdirecteur Randy Clark van automatiseerder UC4 licht tegenover Computerworld.nl toe: "Het is een samenvoeging van de term 'developer' en 'system operator'. DevOps staat voor een ontwikkelmethode waarbij op een agile manier nieuwe code wordt geschreven die stabiel (en dus vrij van fouten) in een productieomgeving kan draaien en waarvoor de ontwikkelaar zelf verantwoordelijk blijft. Het werken via DevOps "lost de problemen op die zijn ontstaan van na het overgaan op de derde generatie in computing: het cloudtijdperk." Deze periode is volgens Clark voorafgegaan door het tijdperk van mainframes en later die van gedistribueerde computernetwerken.

'Bedrijven zijn door cloud extra kwetsbaar geworden'

Clark zegt dat het vooral de grote organisaties zijn met veel klanten die door cloud computing met problemen zijn geconfronteerd waar voor de ontwikkeling van DevOps nog geen echte oplossing voor was. "Het zijn vooral de organisaties met veel klanten; webusers die via de website de diensten afnemen. Als een dienst down gaat of een fout kent, levert dat voor de gehele organisatie problemen op."

DevOps is dus een multidisciplinair fenomeen waarbij ervan uitgegaan wordt dat geen enkele IT-vaardigheid belangrijker is dan de andere. "Om problemen te voorkomen heb je alle vaardigheden nodig. Wanneer je teams bouwt rond mensen die de rollen van zowel de developer, de tester als de sysadmin kunnen aannemen, bouw je bijzondere teams", schrijft DevOp en IT-manager Stephen Nelson-Smith in een toelichting op het fenomeen.

Volgens Nelson-Smith zit het werkelijke probleem bij organisaties waar systeembeheerders die de zelf ontwikkelde software live moeten zetten geen weet hebben van de werking van de code en daardoor op een totaal andere golflengte werken als de programmeurs. "Hoe kun je op zo'n manier in hemelsnaam goede software afleveren?", vraagt hij zich af.

Gevolg van eerdere trends

Wikibon-blogger John T. McArthur constateert dat de trend naar DevOps gedreven is door Agile softwareontwikkeling aan de kant van development en automatisering en virtualisatie aan de kant van systeembeheer. "Beide ontwikkelingen brengen zulke snelle veranderingen met zich mee dat dit traditionele IT-organisaties die werken met een conventionele silo's van applicatieontwikkeling en IT-operations verstoort. Deze organisaties zouden een DevOps model moeten overwegen significant voordeel te behalen op gebied van efficiency, kwaliteit en wendbaarheid." DevOps om kostenbesparingen te realiseren heeft volgens McArthur geen zin. "Je behaalt het grootste voordeel wanneer de mentaliteit is veranderd en er niet langer sprake is van vaste functies, maar van een dynamische ontwikkeling van vaardigheden. Dit vereist een forse investering in opleiding." Een snelle ad-hoc training is niet voldoende, beaamt ook Clark.

Bedrijven die met de methode willen beginnen, moeten volgens Clark allereerst een goed beeld hebben van het probleem dat binnen hun organisatie speelt. "Daarna moet de gehele IT-organisatie ervan bewust zijn dat we een architecturale computerverandering doormaken. Op basis van dat besef formeer je een team en kies je een applicatie of een set aan applicaties die volgens het DevOps-principe ontwikkeld en gedistribueerd worden. Vanuit die kleine basis, ga je langzaam verder."

Voordeel op vele fronten meetbaar

Als DevOps voor jouw organisatie werkt, dat is het resultaat volgens Clark al snel op twee manieren te meten. "Allereerst zul je het aantal tickets voor de helpdesk zien verminderen. Daarna zul je het ook gaan merken in je klanttevredenheidsonderzoeken waarin klanten positiever gaan berichten over de dienstverlening." Uiteindelijk stijgt je omzet, wordt de webdienst uitgebreid met meer functionaliteit en gaat de productiviteit van zowel development als systeembeheer omhoog, zegt de marketingdirecteur. Verder ziet hij ook op het vlak van security en compliance voordelen, aangezien DevOps voorstaat dat het hele proces van ontwikkeling en delivery gerapporteerd wordt.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.