10 problemen met Windows 8

door

Windows8, logo, concept

door

Achtergrond - Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft is nog lang niet verschenen, maar de eerste klachten over Windows 8 druppelen binnen. 10 problemen waar ontwikkelaars tegenaan lopen, inclusief de reactie van Microsoft daar waar dat mogelijk was.

1. Het Metro-startscherm jeukt
Het meest duidelijke pijnpunt in Windows 8 is het nieuwe startscherm waarmee Microsoft gebruikers op een nieuwe manier wil laten omgaan met applicaties. De mobiel-georiënteerde visie op de toekomst van de desktop veroorzaakt veel verwarring, aangezien de focus komt te liggen op één of twee taken per sessie. Stel dat je bijvoorbeeld in Outlook 2010 aan het werk bent en je een bestand op wilt zoeken. Het meest logische zou zijn om direct een zoekopdracht op te starten via Start of de Windows-toets, maar de eerste bestaat niet meer en druk je op de tweede knop, dan kom je weer in het startscherm van Metro.

Met andere woorden, multitasken in Metro is er eigenlijk niet bij. De nieuwe UI is gericht op tablets en smartphones en blijkt onbruikbaar voor gebruikers die net even meer willen dan alleen de applicatie waar ze op dat moment mee werken.

De enige oplossing is het uitzetten van het nieuwe startscherm. Hiermee geef je Windows 8 de look-and-feel van Windows 7 terug, maar het is helaas de enige optie om fatsoenlijk met meerdere applicaties tegelijkertijd te werken.

2. Applicaties in Metro kunnen niet afgesloten worden
Veel ontwikkelaars klagen over het gebrek aan een mechanisme om applicaties binnen de Metro-interface af te sluiten. Zodra je een app start, blijft deze open totdat Windows 8 besluit deze te sluiten om CPU-rekenkracht vrij te maken. Voor de meeste mensen maakt dit niet uit, maar werk je serieus met een computer, dan wil je gewoon niet dat applicaties onnodig op de achtergrond blijven draaien. Dit gaat namelijk altijd ten koste van de prestaties en van de accu (bij het werken op een laptop of tablet).

Oplossing: In sommige builds van Windows 8 kun je applicaties sluiten via de toetscombinatie ALT+F4, al werkt dit niet altijd. Het andere alternatief is het opstarten van de taakbeheerder, naar het tabblad Processen gaan en op deze manier applicaties afsluiten.

Er is gelukkig hulp onderweg. Windows-baas Steven Sinofsky heeft aangekondigd dat er gewerkt wordt aan een nieuwe manier om applicaties te sluiten.

3. GROEN!
Standaard kent de Metro-interface een groen thema dat niet aangepast kan worden. Microsoft kennende wordt deze interface aangepast in de uiteindelijke final build van Windows 8, maar tot die tijd blijft het behoorlijk betreurenswaardig dat er geen optie geboden wordt.

Oplossing: Via de tool My WDP Customizer kun je de kleuren van Windows 8 aanpassen. Voorlopig is dit de beste oplossing om van dit euvel af te komen.

4. Uitschakelen, hoe?
Het is misschien lastig te geloven, maar veel mensen hebben moeite gehad met de manier waarop Windows 8 de computer kan laten uitschakelen. Deze optie is immers niet meer in het Start-menu terug te vinden. Wil je de computer afsluiten, dan zul je moeten uitloggen, ga je naar de instellingen en kies je daar voor het uitschakelen van de computer. Bizar dat Microsoft dit in een menu heeft weggestopt.

Oplossing: via een handmatige snelkoppeling kun je de computer sneller laten afsluiten. Voer onderstaande commando's in een nieuwe snelkoppeling, kies er eventueel een icoontje bij en voeg ze toe aan je desktop of startmenu.

Shutdown: shutdown.exe -s -t 00
Restart: shutdown.exe -r -t 00
Hibernate: rundll32.exe PowrProf.dll,SetSuspendState
Sleep: rundll32.exe powrprof.dll,SetSuspendState 0,1,0
Lock: Rundll32.exe User32.dll,LockWorkStation

5. Naast elkaar multitasken werkt niet
Op schermresoluties lager dan 1366 bij 768 pixels, kun je met de Snap-functionaliteit twee apps in Metro naast elkaar laten draaien. Althans, in theorie. In werkelijkheid werkt deze functie namelijk (nog) niet. Om de een of andere reden heeft Microsoft de functie onklaar gemaakt, ondanks dat een hoop mobiele apparaten (vaak met resoluties van 1280 bij 800) zouden kunnen profiteren van deze mogelijkheid.

Oplossing: Je kunt de Snap weer aanzetten door in regedit de verwijzing "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ImmersiveShell\" op te zoeken. Maak hier een nieuwe sleutel aan met de naam AppPositioner. Maak hierin een DWORD-verwijzing aan met de naam AlwaysEnableLSSnapping en zet de waarde hiervan op 1.

Zodra je de computer herstart, kun je applicaties naast elkaar in Metro draaien. Handig!

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.