10 Argumenten voor Linux

door

Linux Windows

door

Achtergrond - Er zijn vast allerlei redenen te bedenken om niet voor Linux te kiezen, maar de meeste ervan zitten vooral tussen je oren. De werkelijkheid is een stuk rooskleuriger.

Toen het Linux desktop OS door de netbooks over de 1% marktaandeel werd getrokken, steeg er gejuich op in de Linux-gelederen: na 10 jaar was er dan eindelijk een doorbraak! Maar het feestje was al wat mager, en toen het aandeel kort daarop door notabene Apple’s mobiele iOS weer onder de 1% werd gedrukt, viel er een diepe stilte. Toch is de huidige focus op mobility geen reden om Linux af te serveren – in tegendeel. Linux is nog altijd een uitstekend alternatief, en als je nu nog met Windows Server 2003 of Windows XP draait, en overweegt over te stappen naar Server 2008 of Windows 7, bedenk dan het volgende:

Afscheid nemen van Windows en overstappen naar Linux lijkt misschien moeilijk, maar het grootste probleem zit tussen je oren.

Steeds meer IT-managers ontdekken dat Linux, dat toch ooit een ‘niche’ besturingssysteem was, alle noodzakelijke onderdelen en diensten levert die ze nodig hebben. Vergis je niet: Linux groeit nog steeds binnen de grootste datacenters ter wereld, verschijnt op steeds meer desktops, en domineert vrijwel de gehele cloud industrie.

Neem eens de tijd om Linux te ontdekken; je zult zien dat het beter in je business past dan je verwacht. Hier volgen alvast tien redenen waarom Linux een uitstekend alternatief is dat je zeker zou moeten overwegen:

1. Commerciële ondersteuning

In het verleden werd gebrek aan commerciële ondersteuning nogal eens genoemd als reden om de overstap naar Linux af te houden. Maar inmiddels is dat een achterhaald verhaal. Zowel Red Hat, Novell als Canonical (de ‘grote drie’ Linux leveranciers) bieden 24 uur lang, 7 dagen per week, het hele jaar door ondersteuning voor al je kritieke bedrijfsapplicaties en business services.

2. .NET ondersteuning

Bedrijven die draaien op Microsoft technologie, en met name de .NET webtechnologie, kunnen erop vertrouwen dat Linux die zelfde .NET applicaties ondersteunt. Novell leidt en steunt het Mono project dat zorgt voor .NET compatibiliteit. Een van de doelstellingen van dit project is ondernemingen een keuze te bieden en vendor lock-in buiten de deur te houden. Bovendien levert het Mono project Visual Studio plugins zodat .NET ontwikkelaars eenvoudig op Windows gebaseerde .NET applicaties kunnen overzetten zonder afscheid te nemen van hun vertrouwde ontwikkeltools. Waarom zouden Novell en anderen moeite doen om een .NET omgeving voor Linux te creëren? Omdat .NET applicaties simpelweg stabieler draaien op Linux dan op Windows.

3. De betrouwbaarheid van Unix

De stabiliteit van Linux zorgt voor bedrijfszekerheid doordat applicaties veel minder langdurige onderbrekingen kennen. Linux heeft dezelfde hoge uptime (veelal uitgedrukt in jaren) als de Unix-familie. Die stabiliteit betekent dat Linux tegemoet kan komen aan service requirements die 99,999% beschikbaarheid vereisen. De noodzaak te rebooten na iedere patch, elk service pack en alle driver updates maakt Windows instabiel en onaantrekkelijk voor iedereen die zijn bedrijfskritische toepassingen en diensten permanent wil laten draaien.

4. Veiligheid

Geen enkel besturingssysteem is 100% veilig, en dat geldt ook voor Linux. Maar Linux biedt zijn gebruikers wel uitstekende beveiliging. Voortdurend onderhoud in de vorm van regelmatige kernel updates en een bijna dagelijkse lijst met beveiligings patches maken Linux-systemen uitermate betrouwbaar. Ondernemers die kiezen voor commercieel ondersteunde Linux-systemen hebben toegang tot iedere beschikbare beveiligingsupdate. Deze updates van de Linux-code zijn afkomstig van een wereldwijde gemeenschap, en niet van een enkele leverancier die werkt met gesloten broncode. Bij Windows ben je volledig afhankelijk van één bedrijf dat tijdig oplossingen moet zien te vinden voor de gaten in hun product.

5. Overdraagbare vaardigheden

Een van de zaken die de acceptatie van Linux in de weg hebben gestaan is het idee dat Linux niet genoeg op Unix lijkt, waardoor Unix administrators maar weinig aan hun kennis zouden hebben als de overstap naar Linux wordt gemaakt. De layout van het Linux bestandssysteem ziet er echter net zo uit als een willekeurige commerciële Unix-versie. Linux maakt ook gebruik van een standaard set Unix-commando’s. Er zijn enkele Linux-commando’s die niet zonder meer overdraagbaar zijn, maar dat geldt ook voor de verschillende Unix-versies.

Windows administrators zullen wellicht moeten wennen aan het gebruik van het toetsenbord in plaats van de muis, maar als ze eenmaal ervaren hebben hoe prettig het werken is vanaf de command line, willen ze misschien niet eens meer terug. Toch hoeven ook de Windows-types die verknocht zijn aan de grafische gebruikersinterface zich geen zorgen te maken: Linux heeft verschillende desktopmanagers om uit te kiezen – niet slechts een.

6. Geen bizarre hardware-vereisten

IT-managers zullen blij zijn te horen dat hun “verouderde” systemen nog uitstekend geschikt zijn om Linux te draaien. Wie overstapt op Linux neemt afscheid van de noodzaak bij iedere nieuwe versie van de software nieuwe hardware te moeten aanschaffen. Linux draait in x86 32-bits en 64-bits omgevingen. Als je systemen Windows aankunnen, dan zijn ze zeker goed genoeg voor Linux.

7. Linux is vrij verkrijgbaar

Je hebt wellicht gehoord dat Linux vrij verkrijgbaar is. En zo is het ook. Linux is gratis, en het is vrij van patenten en andere restricties die creatieve ondernemers in de weg staan de broncode te bewerken en uit te breiden. De mogelijkheid te innoveren met Linux heeft onschatbare diensten bewezen aan bedrijven als Google, die van die mogelijkheid gebruik hebben gemaakt om Linux om te toveren tot een zakelijk succesverhaal. Linux is vrij, als in vrijheid.

8. Wereldwijde community

Linux wordt ondersteund door een internationale gemeenschap van ontwikkelaars, die bijdragen aan de broncode, de beveiligingsoplossingen en systeemuitbreidingen. Deze actieve gemeenschap levert ook gratis ondersteuning aan ondernemingen via fora en community websites. Voor Linux-gebruikers is deze brede gemeenschap een geruststellende gedachte, omdat er geen ‘single point of failure’ is en geen unieke enkelvoudige bron voor hulp bij en ontwikkeling rond Linux.

9. Linux Foundation

De Linux Foundation is een zakelijk collectief van ‘platinum supporters’ (Fujitsu, Hitachi, HP, IBM, Intel, NEC, Novell en Oracle) en leden die via donaties en lidmaatschapsgelden financiële ondersteuning bieden aan Linus Torvalds en anderen die full time aan Linux werken. Het doel is “Linux te steunen, te beschermen en te standaardiseren om zo de groei over de hele wereld te stimuleren”. Het is de voornaamste bron voor alle ontwikkelingen rond Linux. De Linux Foundation is belangrijk voor Linux gebruikers omdat het bestaan van de stichting de voortdurende ontwikkeling van Linux garandeert.

10. Geregelde updates

Heb je het gehad met wachten op het volgende Windows service pack? Heb je genoeg van het gelazer van om de paar jaar overstappen naar een nieuw Windows systeem waarbij nooit helemaal helder is wat de gevolgen van de upgrade zullen zijn en hoe je dat het beste kunt aanpakken? Ubuntu Linux komt ieder half jaar met nieuwe, verbeterde versies, en LTS (Long Term Support) versies iedere twee jaar. Iedere Linux distributie biedt geregeld updates en waar nodig beveiligingsverbeteringen. Je angst voor upgrades kun je in je officiële Windows-licentie steken want Linux upgraden en updaten is simpel. En het mooiste is: je hoeft er niet eens voor te rebooten.

Als je wilt experimenteren met Linux, vind je hieronder enkele distributies die gratis te downloaden en te gebruiken zijn zonder dat je daar een commerciële ondersteuningsovereenkomst voor hoeft te tekenen.

  • CentOS – Gratis distributie op basis van Red Hat Enterprise Linux.
  • Ubuntu – Gratis zakelijke Linux distributie (commerciële ondersteuning beschikbaar)
  • Fedora – Het Fedora project is de gratis doorde gemeenschap ondersteunde versie van Red Hat Linux.
  • OpenSUSE – De gratis door de gemeenschap ondersteunde versie van Novells SUSE Linux.
  • Debian – De moederdistro door vele Linux-distributies, zoals Ubuntu en Linux Mint.

Er is veel informatie over de overstap van Windows naar Linux beschikbaar via de Linux Foundation of een van de platinum leden. Als je efficiënter wilt werken, geld wilt besparen en ononderbroken services wilt leveren aan je business en zijn klanten, hoeveel argumenten heb je dan nog nodig?

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.