Groene IT krijgt lang niet altijd groen licht

door

groen

door

Achtergrond - IT-managers kunnen eenvoudiger zelf groene hardware kopen dan dat zij groen licht krijgen voor een groen IT-project.

Als jij IT-manager bent, is de kans groot dat je met druk van bovenaf te maken hebt gekregen om het energieverbruik van je organisatie te verminderen - zonder dat daarbij sprake is van ondersteuning, budget of een incentive. Gelukkig is er nog zoiets als de groene IT-beweging die kennis deelt en eenvoudig inzichtelijk maakt welke eenvoudig te implementeren groene initiatieven de hoogste ROI opleveren, toch?

Zoals nu uit Amerikaans onderzoek (pdf) van retailer CDW blijkt, weten klant en producent elkaar lang niet altijd te vinden. 760 IT-professionals is gevraagd naar de implementatie van groene technologie. Vooral virtualisatie, serverconsolidatie, alternatieve koeltechnieken en hosted services scoren hoog als het gaat om populaire besparingen, maar opvallend is dat een hoop initiatieven het niet halen omdat het senior management het niet ziet zitten. Slechts 42 procent van de IT-managers voelt zich vanuit de eigen organisatie gesteund om een efficiencyslag te door te voeren, terwijl slechts 8 procent van de respondenten aangeeft dat zij dankzij de verschafte informatie van leveranciers in staat worden gesteld ROI-cijfers te berekenen.

Met name het gebrek aan budget voor efficiëntere systemen speelt IT-beslissers parten (56 procent). Andere zaken die ervoor zorgen dat het licht op rood blijft staan zijn andere investeringen die een hogere prioriteit kennen (50 procent) en een gebrek het vermogen om energieverbruik inzichtelijk te maken (46 procent). Het aantal bedrijven dat zich geen raad weet met energielabels en standaarden daalt, al zegt nog steeds 61 procent van de respondenten meer hulp te kunnen gebruiken bij het meten van de energieconsumptie door IT. Op dat gebied ligt nog een schone taak voor de industrie en de groene IT-lobby.

Iets als het enkel toepassen van hardware die voldoet aan het Energy Star-label, wordt door 44 procent van alle ondervraagde organisaties gedaan. Deze maatregel is met dit percentage de meest populaire manier om kosten te besparen en tegelijkertijd groener te gaan werken. De populariteit is niet heel moeilijk te verklaren: wanneer pc's, monitoren en andere IT-apparatuur vervangen dienen te worden, is de keuze voor de veelvoorkomende Energy Star-hardware snel gemaakt. Deze optie is gemakkelijk tegenover het senior management te verantwoorden, iets wat niet geldt voor groene projecten die een hogere investering vragen, maar uiteindelijk veel meer kunnen opleveren. Met name het toepassen van alternatieve koelmethoden en het gebruik van hosted services worden volgens de respondenten gezien als moeilijk haalbare projecten.

CDW raadt bedrijven aan slimmere tools te gaan gebruiken om het energieverbruik te kunnen meten, zodat senior management eenvoudiger overtuigd kan worden van de winsten die te behalen zijn met groene projecten.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.