
Wat is SDN?
IT-begrippen kort en helder uitgelegd. Wat is software defined networking (SDN) en wat kun je ermee?
IT-begrippen kort en helder uitgelegd. Wat is software defined networking (SDN) en wat kun je ermee?

Wat is SDN?
IT-begrippen kort en helder uitgelegd. Wat is software defined networking (SDN) en wat kun je ermee?
Software gedefinieerde netwerken (SDN's) staan voor een nieuwe manier om tegen computernetwerken aan te kijken. Een SDN zorgt voor een afscheiding tussen het beheer- en het datagedeelte in routers en switches. In een SDN wordt het beheergedeelte van een netwerk ondergebracht in een server op het netwerk en verloopt het databeheer via commodity netwerkapparatuur. OpenFlow is op dit moment de meest bekende protocol om SDN mogelijk te maken.
SDN zorgt ervoor dat gebruikers van netwerkhardware hun netwerken volledig naar eigen inzicht kunnen inrichten en beheren zonder dat daarbij te gehinderd worden door propriëtaire beperkingen die door leveranciers in kostbare netwerkproducten opgelegd worden.
Netwerkcompatibiliteit wordt vergroot
"Er zijn veel verschillende netwerkprotocollen die het erg arbeidsintensief maken om een netwerk te beheren. Er worden veel te veel 'pleisters' gebruikt om een netwerk werkend te houden en deze pleisters zorgen vaak voor problemen elders in het netwerk", aldus directeur Dan Pitt van de Open Network Foundation (ODF), een organisatie die veel ziet in het concept van software gedefinieerde netwerken. ODF wordt gesteund door Deutsche Telekom, Facebook, Google, Microsoft, Verizon en Yahoo.
Volgens Pitt ligt er teveel druk op netwerkbeheerders om "er geen potje van te maken", terwijl ze eigenlijk bezig zouden moeten zijn met het verder ontwikkelen van hun netwerken en het introduceren van softwareoplossingen om waarde aan de business toe te voegen. SDN belooft een efficiënte, geautomatiseerde netwerkconfiguratie, betere netwerkprestaties en een lagere total cost of ownership (TCO).
Van het OpenFlow-protocol, dat zowel in kleine als in grote datacenters gebruikt kan worden, wordt veel verwacht. Analistenbureau Gartner schreef eerder in een rapport: "Als OpenFlow de datacentermarkt weet te veroveren, kan dat voor een aardverschuiving zorgen met flink dalende prijzen voor netwerkapparatuur tot gevolg." Gartner constateert dat OpenFlow het gebruik van 'dommere', goedkopere switches mogelijk maakt, wat voor leveranciers ongunstig is.
'Grote bedreiging voor businessmodel leveranciers'
"Een SDN stelt beheerders in staat om een standaard server te gebruiken om hun switches te beheren in een omgeving waarin switches van meerdere leveranciers worden gebruikt. Leveranciers gaan daardoor op zoek naar andere manieren om hun klanten binnenboord te houden - ze gaan SDN's echt niet toestaan hun bestaande markt, waarin jaarlijks 20 miljard dollar om gaat, kapot te maken", aldus Gartner-analist Ian Keene eerder dit jaar.
Als reactie op de SDN-trend komen grote spelers als HP, Cisco en Juniper nu zelf met een SDN-portfolio op de proppen. De netwerkspecialisten onderkennen daarmee dat de software die op netwerkapparatuur draait belangrijker wordt dan de hardware. (Open) API's op basis van bijvoorbeeld OpenFlow zorgen ervoor dat ook de SDN-apparatuur van andere merken met de producten kunnen samenwerken.
Volgens analisten zal de SDN-dans komende jaren niet door bedrijven, maar door de grote serviceproviders geleid worden. Zij trekken het meeste profijt van SDN's vanwege hun enorme datacenters. "Google heeft hun utilization rate van hun netwerkbronnen van 30-40 procent opgekrikt naar 100 procent door gebruik te maken technologieën als SDN's. Maar ik verwacht dat het nog een paar jaar gaat duren voordat SDN's bij bedrijven op de radar komen", zegt analist Pim Bilderbeek van theMETISfiles.
De term SDN zal vaker geclaimd gaan worden
De reden dat bedrijven vooralsnog afzien van het gebruik van de nog relatief nieuwe beschikbare SDN-software is omdat ze niet de vaardigheden in huis hebben om zelf software te te schrijven voor switch controllers, zegt Keene. Die problematiek wordt sinds kort dus deels uit handen genomen door de bekende netwerkleveranciers. In hoeverre SDN's werkelijk open en laagdrempelig blijven, valt daardoor nog te bezien.
Reageer
Preview