Koopwoede Dell nog niet bekoeld

door

dell, shoppingbag, tas

door

Achtergrond - Hoewel Dell het zichzelf niet kan veroorloven op dezelfde voet verder te gaan in het hoge tempo acquisities van de afgelopen weken, verwachten experts dat het bedrijf nog lang niet klaar is met shoppen. Het bedrijf zit middenin een strategische transformatie, zeggen ze.

Hoewel Dell pas sinds een paar maanden flink op stoom is gekomen qua acquisities, merkt Gartner-onderzoeker Adrian O'Connell op dat het aankooppatroon al enkele jaren bezig is. De huidige trend werd volgens de onderzoeksdirecteur ingezet door de aankoop van SAN-leverancier Equallogic in 2007. Sindsdien is toont het bedrijf aan een grotere focus op enterprise IT te leggen.

"We spreken in dit geval graag over de 'oude Dell' en de 'nieuwe Dell', als het gaat om wat het bedrijf probeert uit te dragen", zegt hij.

De acquisities die Dell sinds de overname van Equallogic heeft gedaan, hebben met name te maken met virtualisatietechnologie en systeemintegratie en -beheer. Tot de sinds 2007 overgenomen firma's behoren onder meer Perot Systems, KACE Networks en Boomi. Eerder dit jaar werden ook de bedrijven AppAssure, SonicWall, Wyse, Clerity en Made aan het portfolio toegevoegd.

Zoektocht naar lucratieve MKB-partners gaat door

Hoewel het niet met zekerheid te zeggen is, lijkt de koopwoede van Dell nog niet bekoeld. Wel mag verwacht worden dat het tempo naar beneden bijgesteld zal worden. "Dell kijkt nog naar kleine tot middelgrote bedrijven die technologie hebben die een toegevoegde waarde kan bieden", zegt O'Connell. Dell zal niet zo snel een grote speler inlijven, verwacht hij, mede omdat deze moeilijker te integreren valt.

Volgens algemeen onderzoeksdirecteur Steve Brasen van EMA hebben de Texanen nog een lange weg te gaan in het dichten van het gat naar concurrenten HP en IBM. "Er zijn nog wat leemtes op te vullen op gebied van infrastructuurmanagement", zo zegt hij. Met name datacenterinfrastructuur is een ondergeschoven kindje bij Dell.

"Als je kijkt naar IBM en HP in het bijzonder, dan ze je dat zij beide oplossingen bieden op gebied van infrastructuurmanagement. Dell kan op dat gebied nog niet echt meekomen", zegt Brasen. Gezien de neiging van grote klanten om vooral bij één partij te shoppen als het gaat om IT, kost deze tekortkoming Dell klanten.

'Strategie IBM en HP leiden tot kannibalisatie'

Ondanks dat HP en IBM nog een voorsprong te verdedigen hebben, zijn de aankopen die Dell heeft gedaan enorm slim geweest, vindt O'Connell. Veel van de concurrenten van het bedrijf zeulen met producten waarop een hoge marge zit; producten die vervangen zouden kunnen worden door meer gemoduliseerde architecturen. Ze kunnen zichzelf hiermee in de vingers snijden wanneer laatstgenoemde oplossingen in populariteit winnen.

Dell hoeft zich volgens de Gartner-analist geen zorgen te maken over kannibalisatie en kan zonder zorgen een ferme uitbreiding van het portfolio doen zonder daarbij de winstgevendheid van andere bedrijfsonderdelen in gevaar te brengen.

"Dell doet momenteel goede dingen", zegt O'Connell, verwijzend naar de groei in de marges en omzet van het bedrijf. Ondanks het bijstellen van de prioriteiten van de firma, blijft het bedrijf vasthouden aan de pc-markt als meest belangrijke bron van inkomsten.

Volgens Brasen hebben een aantal concurrenten te kampen met structurele problemen waarvan Dell zou kunnen profiteren. "We horen al een aantal jaren over de 'geweldige' oplossingen van HP en IBM - een unified managementplatform dat alles kan ondersteunen - maar het probleem is dat de meeste bedrijven zulke zaken niet nodig hebben", merkt hij op.

Losse, eenvoudig te integreren modules

"De beste aanpak is een modulaire aanpak, waar gebruikers alleen de pakketten afnemen waarvan ze denken dat deze benodigd zijn. Deze moeten wel integreren, zodat dezelfde consoles voor beheer gebruikt kunnen worden en dezelfde agents op endpoints", aldus Brasen.

Beide experts vragen zich wel af hoe Dell zich uiteindelijk zal positioneren en hoe het bedrijf producten gaat verkopen aan een doelgroep die het bedrijf wellicht nog niet als leidend in de markt zien.

Het lijkt in ieder geval zeker dat Dells rigoureuze manier om zijn portfolio te vernieuwen, gesteund door veel activiteit op gebied van acquisities, nog wel even voort zal duren. IBM en HP zullen meer moeten innoveren om hun voorsprong te behouden.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.