De voor- en nadelen van VDI

door

vdi, pcb, afkorting

door

Achtergrond - Een virtuele desktop infrastructuur (VDI) mag dan minder kosten dan een scheepsvracht nieuwe pc's, maar het grootste voordeel behaal je door een enkele image voor werkstations te beheren. Maar zoals Johan Cruijff zegt: "Ieder voordeel hep z'n nadeel."

Veel organisaties draaien hun werkstations nog op Windows XP omdat een migratie naar Windows 7 in veel gevallen kostbare hardwareupgrades, tijdrovende verhuizingen van instellingen en nieuwe training voor eindgebruikers vereist. Vaak is er gewoonweg geen goede reden om gebruikers naar een nieuw OS te willen verhuizen. In sommige gevallen gaan beide argumenten op.

Maar wanneer je jezelf beseft dat Microsoft al is gestopt met het uitbrengen van bepaalde hotfixes voor Windows XP en de ondersteuning van het besturingssysteem in 2014 sowieso stopt, dan is deze strategie niet langer te handhaven.

Virtuele desktop infrastructuur (VDI) gebruikt serverhardware om desktop besturingssystemen en applicaties binnen een virtuele machine te draaien. Gebruikers kunnen de virtuele desktops blijven gebruiken met een bestaande pc. Dit zorgt er niet alleen voor dat hardwareupgrades niet langer noodzakelijk zijn, maar ook dat gebruikers kunnen wisselen tussen besturingssystemen, in dit geval tussen Windows XP en Windows 7.

Een ander voordeel is dat VDI het beheer een stuk eenvoudiger maakt omdat ieder werkstation dezelfde image draait. Installeer het besturingssysteem, de applicaties en de patches naar de image en ieder werkstation wordt automatisch geupdate en gepatcht. VDI biedt vele voordelen, maar ook deze munt kent twee kanten. Hier volgt een beknopt overzicht van de voor- en nadelen van het gebruik van een virtuele desktop infrastructuur.

1. Iedere desktopgebruiker maakt gebruik van dezelfde image

Voordeel: Bij het gebruik van een enkele image - hetzelfde besturingssysteem en dezelfde geïnstalleerde applicaties - bespaar je op kosten voor beheer en ondersteuning.

Nadeel: Je hebt voor iedere gebruiker die een eigen set aan applicaties en instellingen wil hebben een aparte image nodig. Dit verhoogt snel de behoefte aan storage op de VDI-server.

2. Rekencapaciteit wordt verplaatst van de werkstations naar de VDI-server

Voordeel: Je hoeft niet langer individuele pc's te upgraden om te voldoen aan de minimale hardware-eisen van een nieuw besturingssysteem.

Nadeel: VDI vraagt om een fikse investering in serverhardware en mogelijk ook in storage- en netwerkinfrastructuur. De totale kosten aan serverhardware, storage en netwerkapparatuur zijn soms hoger dan het aanschaffen van een kale pc voor iedere gebruiker.

3. Hardwarekosten kunnen eenvoudiger beperkt worden, aangezien het belangrijkste in het datacenter draait

Voordeel: In plaats van dat je een vloot pc's aanschaft die overal in het bedrijf in het bedrijf komen te staan - of zelfs daarbuiten als je mobiele werknemers of thuiswerkers hebt - koop je een enkel premiumsysteem met een redundante stroomvoorziening, een UPS, hoogwaardige storage en een grote netwerkcapaciteit om iedere gebruiker goed te kunnen laten werken.

Nadeel: Het aanschaffen van een grote server betekent een grote initiële investering versus goedkope pc's die stapsgewijs geupgrade kunnen worden worden. Als die ene server downtime kent, dan zal iedere gebruiker aangesloten op die machine niet langer kunnen werken. Als een enkele pc crasht, is alleen die ene gebruiker de sigaar.

4. Het beheer van een enkel image reduceert de kosten voor beheer en ondersteuning

Voordeel: Installeer applicaties, patches en drivers in een keer en iedere gebruiker die de image actief heeft, profiteert van de update.

Nadeel: Beheerders moeten de mogelijkheden en beperkingen van de VDI-software goed leren kennen. Gebruikers in de gelegenheid stellen om hun unieke image te hebben kan resulteren in een 'imagesprawl' die lastiger te beheren valt dan aparte werkstations.

5. Bij problemen hoef je slechts één systeem te troubleshooten

Voordeel: Problemen kunnen meestal worden opgelost vanuit het datacenter zelf; je hoeft er niet op uit om individuele pc's te controleren. Aangezien images kunnen worden benaderd vanaf ieder verbonden werkstation, kan een gebruiker die problemen heeft op zijn pc naar een ander werkstation verhuizen om daar verder te werken met dezelfde data en applicaties.

Nadeel: Problemen aan de serverkant kunnen van invloed zijn op meerdere gebruikers - iedereen die de server of de image benadert. Om deze reden is het een verstandig idee om redundante servers als back-up in te zetten.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.