5 kansrijke trends voor 2013

door

cloud, glazenbol, toekomst

door

Achtergrond - Dankzij hybride cloud computing, oprukkende mobility, M2M-communicatie, intelligente netwerken en doorbraken in security ontstaan nieuwe businessmodellen en weten bedrijven hun productiviteit omhoog te schroeven.

In 2013 zullen steeds meer organisaties een beroep doen op geavanceerde technologieën om te voorzien in de veranderende behoeften van hun personeel, de productiviteit te verhogen en klanten nieuwe ervaringen te bieden. Dat is af te leiden uit de belangrijkste zakelijke technologische trends die netwerkspecialist Verizon voor 2013 heeft vastgesteld:

1. Hybride clouds – het beste uit meerdere werelden

De behoefte aan cloud computing met afgebakende grenzen groeit, vertelt Kees Plas. Hij is Director Security Services bij IaaS-leverancier Terremark, sinds begin 2011 onderdeel van Verizon. Afgelopen jaar heeft zijn bedrijf diverse overnamesgedaan waarbij flexibiliteit voor klanten in de keuze voor clouddiensten voorop staat. “Klanten willen kunnen kiezen”, zegt Plas. “Private cloud is één van die keuzes, maar zo’n toegewijde infrastructuur komt met een prijs.”

“Een bedrijf dat in 2013 niet in staat is om workloads van en naar publieke en private clouds te verplaatsen, zal het zonder meer tegen de concurrentie afleggen. Komend jaar moeten er daarom knopen worden doorgehakt. Bedrijven zullen hun netwerk zó moeten inrichten dat cloud-gebaseerde toepassingen optimaal worden ondersteund”, aldus David Small, senior vicepresident en chief platform officer bij Verizon Enterprise Solutions.

Plas licht verder toe dat de cloud een sterke vlucht neemt, maar dat er steeds vaker vragen worden gesteld over de flexibiliteit van de dienst en de locatie van en de verantwoordelijk over de opgeslagen data. “Wat doe ik met mijn data als de dienst eruit klapt?”, noemt hij als voorbeeld. Ondanks dat klanten aarzelingen blijven houden, wordt de markt voor cloud steeds volwassener en kunnen aanbieders goed beargumenteerde antwoorden op genoemde vragen geven. Daarnaast ziet hij de discussie verschuiven van technologie naar zakelijke vraagstukken.

“CEO’s zijn inmiddels op de hoogte van de trend. Zij zien cloud computing overal opduiken. Voor hen is vooral het kostenargument doorslaggevend”, vertelt Plas. “CEO’s gaan vervolgens met CIO’s in gesprek voor wie cloud een kans is om vaker aan de bestuurstafel plaats te nemen. Met cloud kunnen zij de business beter bedienen, bijvoorbeeld via kant-en-klare oplossingen als Salesforce.com die snel geïmplementeerd kunnen worden.”

Op een vraag over het softwarelicentiesysteem in de cloud antwoordt Plas dat dit sterk aan verandering onderhevig is doordat IT het niet altijd voor het zeggen heeft als het gaat om cloud. Voor traditionele softwareleveranciers brengt dit grote risico’s met zich mee. “Als traditionele leveranciers vast blijven houden aan hun bestaande licentiemodellen, nemen ze daarmee grote risico’s.”

Wat betreft cloud in Nederland zijn we zeker geen koploper, zegt Plas. Exacte cijfers over Europese cloudadoptie heeft hij niet, “maar vergeleken met de VS lopen we nog een eind achter”. Opvallend vindt hij wel dat Nederlandse bedrijven vooral vragen stellen over het gevaar van hackers en de implementatie van securitymechanismen, terwijl Duitsers veel meer de nadruk leggen op privacy van klanten.

2. Mobility domineert

Uit onderzoek van Forrester Research blijkt dat tweederde van de werknemers inmiddels twee of meer apparaten gebruikt voor zakelijke doeleinden. Dit heeft verstrekkende gevolgen. “De grens tussen werk en privé vervaagt, voor zowel werknemers als de klanten die zij bedienen,” aldus Small. “Bedrijven zullen in 2013 moeten voorzien in deze vraag naar meer efficiëntie en hogere productiviteit en dit aspect een hogere prioriteit moeten geven. ICT-afdelingen zullen een sleutelrol vervullen in het stillen van de groeiende honger naar professionele mobiliteit op persoonlijk niveau.”

Als gevolg van deze ontwikkeling zullen steeds meer bedrijven kiezen voor een cloud-gebaseerde mobiliteitsstrategie. Ze zullen “persoonlijke clouds” ontwikkelen, waarin alle bedrijfsapplicaties worden opgenomen die werknemers nodig hebben om effectiever te werken. Bedrijven zullen daarnaast sneller inspringen op de problemen die werknemers kunnen hebben met de scheiding van werk en privé. Er zal een beroep worden gedaan op speciale technologie voor het beheer van mobiele apparatuur en interne app-stores met zakelijke toepassingen om een veiligere, mobiele werkomgeving te creëren.

“Bedrijven kijken naar oplossingen om onderscheid te kunnen maken tussen persoonlijke en bedrijfsdata op persoonlijke apparatuur”, licht Craig Cerasi van Verizon Enterprise Mobility Products toe. “De dynamiek in deze markt is gigantisch en zal verder groeien.”

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.