
De goedkoopste 'cloud' bouw je zelf
Cloud kies je niet om goedkoper uit te zijn, maar om de bijkomende voordelen zoals eenvoudige schaalvergroting.
Cloud kies je niet om goedkoper uit te zijn, maar om de bijkomende voordelen zoals eenvoudige schaalvergroting, zegt productdirecteur Martin Saunders van Claranet.

De goedkoopste 'cloud' bouw je zelf
Cloud kies je niet om goedkoper uit te zijn, maar om de bijkomende voordelen zoals eenvoudige schaalvergroting, zegt productdirecteur Martin Saunders van Claranet.
Het draaien van applicaties in de cloud zal nooit goedkoper worden dan het zelf hosten op een on-premise infrastructuur. Toch zijn de voordelen van de dienstverlening groot genoeg om de cloud uitermate interessant te maken, zegt Martin Saunders. Hij is productdirecteur bij managed serviceprovider Claranet.
“Het is altijd goedkoper voor een bedrijf om zelf een server te kopen, deze in een datacenter te plaatsen en zelf draaiende te houden”, zei Saunders op de Apps World-conferentie in Londen. “Maar als geld het enige is waar je de focus op legt, dan mis je het punt waar het werkelijk om draait, namelijk de dienstverlening. Cloud draait helemaal niet om infrastructuur en hardware.”
Saunders constateert dat IT-managers de kosten van een on-premise server naast die van een clouddienst leggen en dan concluderen dat ze de lokale server in drie jaar af kunnen schrijven, terwijl de cloud altijd op de balans zal blijven staan.
Daarbij merkt hij op dat de arbeidskosten en energiekosten die komen kijken bij het draaien van een server vaak niet in deze berekeningen wordt opgenomen, net zoals de benodigde training voor het beheer.
'De CIO is zijn plek aan de onderhandelingstafel kwijt'
Rob Fraser, CTO clouddiensten bij Microsoft, gaf tijdens hetzelfde congres aan dat cloud in eerste instantie werd verkocht als kostenbesparend platform en dat aanvankelijk de CIO of hoogste IT-manager de gesprekspartner voor leveranciers was. Nu gaan worden in de meeste gesprekken met leveranciers CMO’s en CFO’s betrokken en staat de CIO veelal buitenspel.
“Er zijn twee kanten aan cloud. Allereerst is er het interne beeld, dat draait om kostenbesparingen, risicoassesments en het beheer van portfolioapplicaties. Er is ook een extern beeld, waar de echte voordelen van cloud gaan tellen”, legt hij uit. “De fundamentele verandering die cloud brengt is het creëren van toegang tot schaalvergroting. Je kunt een klein bedrijf zijn en toch dezelfde infrastructuur benaderen waarvoor grote spelers als IBM en JP Morgan exact hetzelfde betalen.”
Fraser zegt dat deze ontwikkeling het concurrentieveld in veel markten een stuk eerlijker maakt, waardoor kleinere bedrijven sneller kunnen aanhaken bij de gevestigde orde.
Reageer
Preview