3 problemen die de cloud niet kan oplossen

door

cloud, mozaiek, puzzel

door

Column - Cloud computing is voor veel organisaties een stap in de goede richting en weet zijn waarde te bewijzen. De hype rond het fenomeen doet het zelfs voorkomen alsof de cloud voor alles een oplossing is. Toch kan een cloud niet alles oplossen en is het prettig om te weten wat je er niet mee kunt voordat je eraan begint.

1. Cloud computing helpt niet bij slecht applicatieontwerp
Sommige mensen denken dat het poorten van applicaties naar cloud automatisch foutjes in een programmaontwerp oplost. Ze hebben voor de helft gelijk. De eigenschap van cloud om inefficiëntie in applicaties te maskeren betekent dat de werking van applicaties verbetert, maar dit gebrek vergt wel extra resources. Die krijg je bij een leverancier gewoon verrekend.

Zorg er daarom voor dat je alle problemen met applicatieontwerp oplost voordat je een softwarepakket van je on-premise systemen naar de cloud poort.

2. Cloud computing neemt silo's niet weg - het zorgt juist voor extra silo's
IT-organisaties zijn altijd bezig met het afbreken van silo's data, processen en diensten. IT-managers kunnen naderhand ondervinden dat het gebruik van cloud computing (of het nu om de private, publieke of hybride cloud gaat) een averechts effect oplevert.

Organisaties die gebruikmaken van cloud computing, maken zich meestal schuldig aan het creëren van nieuwe items binnen de cloud. Dit leidt ertoe dat het silo's van data, diensten en processen worden die weer geïntegreerd moeten worden met on-premise systemen. Het is geen groot probleem als je dit goed weet te plannen, maar de meeste organisaties denken hier pas achteraf aan.

3. Cloud computing maakt niet dat je af kunt met minder medewerkers
Mij wordt vaak vertelt dat cloud computing leidt tot een 'normalisering' (zakelijke taal voor 'een reductie') van het personeel dat nodig is om IT-systemen te onderhouden. Cloudimplementaties draaien net zo goed op IT-systemen en ook die moeten in de gaten gehouden worden.

Als het jou erom te doen is om systemen van on-premise naar de cloud te migreren om uiteindelijk zonder on-premise IT af te kunnen, dan heb je inderdaad minder mensen nodig om je systemen te onderhouden. Maar de trend is juist dat we nieuwe systemen binnen de opkomende cloudplatformen bouwen, dus de vraag naar personeel stijgt juist. We doen immers steeds meer.

Geen van deze redenen maakt dat je een cloudimplementatie zou moeten uit- of afstellen, maar het zijn wel waarschuwingen voor de potentiële valkuilen die een cloudavontuur met zich meebrengt.David Linthicium is CTO bij Blue Mountain Labs en staat in de IT-wereld bekend als cloud computing en SOA expert. Hij schrijft met regelmaat bijdragen voor onze Amerikaanse zustersite Infoworld.com

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.