Problemen met bandbreedte liggen op de loer

door

ogen, groen, roofdier

door

Achtergrond - Tom Conophy, CIO van InterContinental Hotels Group (IHG) heeft geen bedenkingen bij cloud computing. De hotelgigant, waarvan 4500 hotels in 100 landen deel uitmaken, heeft klantervaring verbeterd en kosten gereduceerd door storage en inhouse applicaties naar meerdere datacenters in de cloud te verplaatsen. Het is zo'n groot succes dat het team van Conophy nu bezig is met het ombouwen van het reserveringssysteem, dat dagelijks meer dan 345 miljoen transacties verwerkt, voor een verplaatsing naar de cloud.

Toch is er een aspect waar Conophy extra rekening mee dient te houden, namelijk bandbreedte. "Als jouw werknemers en gebruikers hun data niet snel genoeg kunnen opvragen, dan is de cloud niets meer dan een luchtkasteel", zegt hij. In het geval van IHG betekent dit dat het netwerk omgebouwd dient te worden naar decentrale databases zodat dat snel opvraagbaar is en datacenters gesynchroniseerd blijven.

Het gaat er niet om een applicatie te bouwen die fantastisch oogt, maar vooral om het bouwen van een applicatie die in het wild kan overleven.

Wanneer over de cloud gesproken wordt, is het gemakkelijk om te vergeten dat er risico's zijn die verder gaan dan security. Gebruikers, die nu gewend zijn geraakt aan LAN-achtige snelheden en kwaliteit, kunnen in opstand komen wanneer ze applicatievertraging en latency bemerken. Veel moderne applicaties zijn afhankelijk van andere programmatuur, wat problemen kan opleveren wanneer over lange afstand gecommuniceerd moet worden, zoals van het ene datacenter op het ene continent, naar het andere datacenter op het andere. Het risico op vertraging en ook uitval wordt hiermee veel groter. Wanneer storage en backup teveel hops moeten nemen, kan er een timeout optreden en faalt het proces.

Ondanks deze in potentie catastrofale gevolgen, betrekken veel bedrijven bandbreedte niet hun cloudstrategie, zegt analist Theresa Lanowitz.

Het testen is ongelooflijk belangrijk

"De meeste bedrijven testen hun infrastructuur in een silo en niet binnen een geïntegreerde omgeving", zegt ze. Om deze reden kan geen zekerheid geboden worden dat applicaties, backup en storage aan de vereiste kwaliteitsnormen voldoen.

Internetverbindingen die worden bevolkt door divers verkeer, waaronder streaming audio en video, kunnen een negatieve impact hebben om bijvoorbeeld de prestaties van de database. Ook zijn veel applicaties niet voorbereid op de cloud, waardoor problemen ontstaan wanneer niet langer de LAN-standaard de norm is.

Lanowitz raadt aan om emulatieprogrammatuur te gebruiken om potentiële bottlenecks op te sporen voordat applicaties en data naar de cloud verhuisd worden. Een organisatie als IHG zou daarmee typische piekbelasting zoals ochtendcheckouts kunnen nabootsen.

Zorg voor de juiste mensen

Jim Frey, algemeen onderzoeksdirecteur bij Enterprise Managment Associates, sluit zich aan bij Lanowitz. Uit zijn onderzoek blijkt dat IT-afdelingen niet altijd de juiste mensen hebben rondlopen om bandbreedte bottlenecks te voorspellen en op te lossen. Vaak zijn de mensen die het meeste van het netwerk weten niet betrokken bij de ontwikkeling van cloudapplicaties en storage.

Uit het rapport van Frey, in februari 2011 verschenen, blijkt dat 62 procent van de ondervraagde IT-professionals een bepaalde vorm van clouddiensten gebruikt. De meerderheid daarvan - 66% - vertrouwt op een in-house cloud of virtualisatie ondersteuningsteam voor service performance, kwaliteitsmonitoring en assurance. Slechts een klein deel van dat team bestaat uit engineering/operations personeel. Volgens Frey is dit een teken aan de wand dat traditionele best practices op gebied van networking terzijde worden geschoven.

Clouddiensten en implementatie van virtuele servertechnologie resultaten vaak in verminderde zichtbaarheid en controle in de organisatie, waardoor het moeilijker wordt om netwerkbeheer toe te passen, zegt hij. "Er zijn virtuele netwerkelementen die dezelfde aandacht verdienen als andere elementen in het netwerkconnectiviteitsplan", schrijft hij in het rapport. Aandacht voor bandbreedte schiet vaak tekort.

WAN-optimalisatie

Volgens Frey kunnen veel bedrijven extra hulp in de vorm van WAN Optimization Controllers (WOC) en/of application delivery controllers gebruiken om bottlenecks weg te nemen en de gebruikservaring te vergroten. Om te voorkomen dat dezelfde data de internetverbinding laten dichtslibben, zou IT deduplicatie kunenn gebruiken in fysieke en virtuele WOC's die zowel in-house als in de cloud geïmplementeerd kunnen worden. Ook zouden IT-afdelingen data lokaal kunnen cachen om de hoeveelheid verstuurde en ontvangen data over het WAN te verkleinen.

John Lax, vicepresident informatiesystemen voor het Amerikaanse International Justice Mission (IJM), kan beamen dat WOC's hem geholpen hebben om het bandbreedteprobleem dat ontstond na een verhuizing naar de cloud op te lossen. Dankzij deduplicatie en toepassing van WOC's in zowel het eigen datacenter als in de door IJM gebruikte Amazon S3 cloud, heeft Lax de hoeveelheid traffic met een factor zes kunnen verminderen. Applicaties werken beter, maar het grote voordeel is vooral dat Lax veel sneller backups kan maken. Dagelijks wordt 5,5 terabyte aan data in de cloud gebackupt.

Herzie je architectuur

Hoewel optimalisatieappliances voor een deel de problemen met bandbreedtegebrek oplossen, kun je het ook anders aanpakken. Zo koos IHG's Conophy ervoor om zijn netwerk aan een grote cloudmakeover te onderwerpen. Daartoe werden ook een aantal extra datacenters in gebruik genomen, strategisch gesitueerd in meerdere continenten om gebruikers wereldwijd een optimale en snelle gebruikservaring te bieden.

Ondanks dat IHG ver is gekomen met het opnieuw inrichten van datacenters en applicaties, ontkomt ook IHG niet aan een vergroting van de beschikbare bandbreedte. Wanneer bijvoorbeeld alle gebruikers van je bedrijf naar Google Apps overstappen, dan zijn er dikkere verbindingen nodig. Deze realiteit zul je altijd mee moeten nemen in je beslissing om voor cloud te kiezen.

'Bandbreedte altijd meenemen in cloudbeslissingen'

Hoewel bandbreedte minder hoog op de agenda staat dan andere overwegingen die gepaard gaan met een overstap naar de cloud, zegt analist Lanowitz dat de tijd aangebroken is om het probleem naar de voorgrond te verplaatsen. "Het risico van falen groeit omdat het merk van een bedrijf onlosmakelijk verbonden is met de technologie die erachter draait", zegt ze. Daarom kunnen bedrijven kwaliteitscontrole van bandbreedte niet uitbesteden aan externe providers. Volgens Lanowitz is dit issue altijd iets wat in-house moet blijven.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.