De moeizame relatie van de CFO en de cloud

door

Cloud CFO

door

Achtergrond - CFO's houden niet zo van verandering. CFO's willen zekerheid, voorspelbaarheid. Maar de cloud heeft ze daarin meer te bieden dan ze denken...

Cloud computing belooft flexibele IT tegen lagere kosten. Die flexibiliteit betwist niemand. In vergelijking met traditionele implementaties, die weken of maanden kunnen voortslepen, biedt cloud computing een enorme verbetering met een tijdsschema dat eerder in minuten gemeten wordt.

Maar wat de kosten betreft is er geen consensus. Een paar weken geleden besprak ik het OpEx vs. CapEx debat al in een blog. Vorige week kwam het andere perspectief aan bod in dit opiniestuk in InformationWeek. De schrijver vergeleek de historische prijsveranderingen van Amazons AWS S3 storage met disk-gebaseerde opslag op locatie, en kwam tot de conclusie dat AWS geen concurrerende prijs biedt. Bovendien beweerde hij dat AWS-opslag de voordelen van Moore's Law niet realiseert (of ze in elk geval niet doorgeeft aan de klant), want de prijs daalt langzamer dan de prijs van opslag op locatie.

Ik wil hier geen debat over dat artikel beginnen, omdat ik geloof dat er ruimschoots bewijs is dat cloud storage voor een brede gebruikslaag kosteneffectiever is dan alternatieven op locatie. Alleen al de enorme groei van Amazon S3 bevestigt dat een heel groot aantal organisaties tot dezelfde conclusie zijn gekomen.

Desalniettemin is de prijsstelling van de cloud interessant. De reden hiervoor is duidelijk: terwijl flexibiliteit vooral voor IT interessant is, brengt de prijs een financiële analyse met zich mee, en daarmee kom je op het vakgebied van de CFO. Hoe CFO's de cloud-prijzen evalueren, zal grote invloed hebben op de acceptatie van de cloud. Als CFO's ervan overtuigd zijn dat cloud computing financiële voordelen biedt, mogen we veronderstellen dat dat een belangrijke stimulans zal zijn voor acceptatie, vooral omdat in veel bedrijven de CIO aan de CFO rapporteert.

CFO's hebben op dit moment een haat/liefde-verhouding met cloud computing. Maar ik ben ervan overtuigd dat hun houding na verloop van tijd onvermijdelijk zal verschuiven naar een voorkeur voor cloud computing, weg van de installaties op locatie zoals beschreven in de InformationWeek column.

Waarom CFO's niets hebben met de cloud

Laten we beginnen met de afkeer die CFO's gewoonlijk hebben van de cloud, omdat dit relatief makkelijk te begrijpen is. Cloud computing services die geprijsd worden op basis van resource consumptie (afrekenen naar gebruik) hebben variabele kosten. Als er in één maand veel resources gebruikt worden, zal de rekening hoger uitpakken dan de rekening voor een andere maand met minder resourcegebruik. Variabele en onvoorspelbare prijzen verknoeien de financiële prognoses, inclusief de hoogst belangrijke cash flow projecties. CFO's voelen zich bepaald ongemakkelijk bij financiële verplichtingen die niet van te voren ingeschat kunnen worden.

Eén manier om dit op te lossen is natuurlijk het afnemen van wat ook wel "externe private cloud services" wordt genoemd. Bij deze benadering verplicht de klant zich tot de afname van een bepaalde hoeveelheid resources van de cloud provider. Het voordeel hiervan is vaste kosten. Anderzijds heeft dit model het probleem dat alsnog vooraf een voorspelling moet worden gedaan over het resource-gebruik in een bepaalde periode, waardoor je toch weer het risico loopt op onder- of over-provisioning.

Amazon biedt een variant aan in de vorm van gereserveerd gebruik: door vooraf een vaste prijs te betalen krijg je als koper korting op daadwerkelijk gebruikte resources. Bijvoorbeeld, door 69 dollar per jaar vooraf te betalen, kost een kleine virtuele machine nog maar 3,9 dollarcent per uur, een besparing van 51 procent in vergelijking met de standaard acht cent per uur voor een on-demand machine.

Deze aanpak heeft als voordeel dat er minder variatie in de kosten optreedt, hoewel je nog steeds een voorspelling van je verbruik zult moeten doen. Voor applicaties die gewoonlijk een redelijk voorspelbare belasting hebben, met slechts af en toe een onverwachte piek, kan deze aanpak de totale kosten en het risico op prijsschommelingen verminderen.

Zelf geloof ik dat, als financiële afdelingen er aanzienlijke sommen geld mee kunnen besparen, zij vanzelf leren omgaan met enige onzekerheid. Ik verwacht ook dat er meer 'cloudbemiddelaars' als Strategic Blue zullen opstaan. Strategic Blue gebruikt financiële technieken om het zijn klanten mogelijk te maken tegen een voorspelbaar prijsniveau te genieten van de voordelen van on-demand gebruik. Veel van dit type in termijncontracten handelende financiële tussenpersonen zullen ontstaan om dit probleem te adresseren en de pijn van onverwacht variabele prijzen te verzachten.

Waarom CFO's gek zijn op de cloud

Nu we de afkeer besproken hebben, kunnen we ook eens kijken wat er voor CFO's fijn is aan cloud computing.

Het is belangrijk te erkennen dat CFO's de scheidsrechters zijn tussen alle concurrerende aanvragen voor grootzakelijke investeringen in kapitaalgoederen. Ieder bedrijf heeft een ideaal investeringsniveau dat vaak opgelegd wordt door een noodzakelijke balans tussen schuld en kapitaal, wat nog versterkt wordt door de discipline van de kapitaalmarkten (lees: Wall Street). En ieder bedrijf heeft gewoonlijk meer aanvragen voor kapitaalinvesteringen dan het financiëel kan ondersteunen. Het is de taak van de CFO om te beslissen op welke van deze aanvragen wordt ingegaan.

Dat maakt de mogelijkheid om uitgaven te verschuiven van kapitaalinvesteringen naar pay-as-you-go intrinsiek aantrekkelijk voor een CFO: het maakt kapitaalinvesteringen vrij voor andere doeleinden. Dit is niets anders dan het "CapEx versus OpEx" vraagstuk dat telkens weer opduikt in financiële discussies rond cloud computing. Dat het een bekende discussie is die breed wordt gevoerd, doet niets af aan het belang van die verschuiving. Het verwijderen van één type kapitaalinvestering uit de hele groep aanvragen is buitengewoon waardevol.

Maar vanuit de optiek van de CFO zijn er nog meer voordelen te behalen uit cloud computing. Deze hebben vooral te maken met het uitgavenpatroon in vergelijking met traditionele infrastructuur.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

kosten, investering, financieel, cfo, cloud

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.