10 tips voor een zorgeloze presentatie

door

presentatie, presentation, drupalman

door

Achtergrond - Ben jij ook zo nerveus als je een praatje of een PowerPoint-presentatie moet houden? Na het lezen van deze tips is plankenkoorts voor jou geen issue meer.

Veel mensen kennen het gevoel van plankenkoorts; de sensaties van onbehagen die ontstaan voordat je een presentatie of een speech moet geven. Plankenkoorts is een stressreactie van het lichaam, die eigenlijk van pas zou moeten komen. Een positieve vorm van stress verbetert je oplettendheid en haalt het beste in een mens naar boven. Vaak is het zo dat je na de eerste zin de stress vergeet en je in een roes komt die je extreem goed op de inhoud van je praatje laat focussen.

Aan de andere kant kan stress ons doen verlammen. Deze vorm van stress wordt geprikkeld door psychologische invloeden als motivatie, een extreme drang naar perfectionisme of zelfkritiek. Het gevolg is gevoelens van nervositeit en angst. Het kan resulteren in black-outs, afdwalende gedachten, stotteren of trillende ledematen. Vaak ontwikkelt deze negatieve vorm van plankenkoorts zich in een negatieve spiraal: Hoe vaker je te maken krijgt met deze negatieve vorm van stress, hoe sneller plankenkoorts een probleem wordt en hoe sneller je angst voor de angst ontwikkeld.

Plankenkoorts hoeft geen negatieve uitwerking te hebben – je moet gewoon een manier vinden om het doseren en er goed mee om te kunnen gaan. Deze tien tips kunnen je daar bij helpen:

 • 1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Probeer te voorkomen dat je onvoorbereid en gehaast een presentatie in gaat. Zorg dat je weet waar je over praat en lekker in je vel zit als je het podium betreedt.
 • 2. Neem je tijd. Zorg voordat je begint dat de techniek werkt, je jouw sleutelwoorden uitgeprint voor je hebt liggen en dat je klaar bent om je verhaal te starten. Bouw het rustig op. Haal drie keer diep adem voordat je begint met praten.
 • 3. Zoek ondersteuning bij je publiek. Heb het lef om je publiek in de ogen te kijken en zoek steun bij mensen die goedkeuring en zelfvertrouwen uitstralen. Vermijd contact met toehoorders die zich kritisch of ongeïnteresseerd opstellen.
 • 4. Gun jezelf spreekpauzes. Door af en toe een korte stilte te laten vallen, benadruk je niet alleen het belang van wat je aan het vertellen bent, het geeft je ook de gelegenheid om kort te bedenken wat je wilt gaat zeggen en dat goed te formuleren. Ook kun je even een blik op je notities werpen. Een publiek vindt een korte stilte tussendoor prettig om de boodschap te kunnen verwerken.
 • 5. Heb er lol in. Concentreer jezelf volledig op je onderwerp en op wat je het publiek te zeggen hebt. Toon je passie voor het onderwerp om je publiek met jouw enthousiasme aan te steken.
 • 6. Wees jezelf. Probeer niet de perfecte presentatie te geven, maar wees gewoon jezelf. Als je een vrolijk persoon bent, bouw dan grapjes in je presentatie. Ben je meer analytisch van aard, bouw dan op je sterke punt door goede argumenten te overleggen.
 • 7. Sta jezelf het maken van fouten toe. Niemand is perfect, iedereen maakt fouten. Jij mag ook fouten maken. Als je fouten maakt moet je jezelf niet gaan veroordelen, maar op zoek gaan naar manieren om het in het vervolg beter te doen.
 • 8. Geloof in jezelf! Je hebt je publiek iets te vertellen, je houdt de presentatie immers niet voor niets. Laat je publiek van je kennis en ervaring leren.
 • 9. Trek jezelf niet teveel aan van kritiek. Er zijn altijd mensen die iets te zaniken hebben en je gaan vermoeien met eindeloos veel vragen – zo zijn ze nou eenmaal. Deze mensen zijn van nature nieuwsgierig, onderzoekend of perfectionistisch. Wees daarvan bewust en voel je niet persoonlijk aangesproken als deze mensen je bestoken met een spervuur aan vragen.
 • 10. Wees trots. Prijs jezelf voor je moed en expertise. Het is niet de normaalste zaak van de wereld dat uitgerekend jij deze voordracht mag doen. Houd altijd eerdere succesvolle presentaties voor ogen als je aan een nieuw praatje begint.Christa Beyrer is trainer, coach en consultant in München, waar ze een eigen praktijk heeft.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

powerpoint, advies, stress, tips, presenteren

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

 • Exclusieve content
 • Achtergrond verhalen
 • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.