Groep pleit voor meer dames in open-source

door

nerd, vrouw, foto

door

Achtergrond - Hoe het Ada Initiative ervoor probeert te zorgen dat vrouwenparticipatie in open-source toeneemt.

Het keerpunt voor Linux-ontwikkelaar Valerie Aurora kwam toen een van haar vriendinnen voor de derde keer in een jaar op een congres werd aangerand. "Toen ik daarvan hoorde, werd ik herinnerd aan de keren dat ik zelf betast, onheus bejegend en bespot werd - dit was de druppel", zegt Aurora.

Aurora besloot open-source voorvechtster Mary Gardiner te e-mailen, een dame die ze kende van de events LinuxChix en Linux.conf.au. Het resultaat was het Ada Initiative: een non-profit organisatie die tot doel heeft de obstakels voor vrouwen weg te nemen wanneer het gaat om participatie in open-source, open-technologie en open-cultuur.

"Ik denk dat op deze gebieden vrouwen zwaar in de minderheid zijn en dat we daarom ook de outsiderstatus krijgen die wordt toebedeeld aan minderheden", zegt Gardiner. "Leden van Linux.conf.au vergelijken het met het gevoel een eenhoorn te zijn. Ik denk dat een aantal mannen vorig jaar speciaal een camera naar de diverse evenementen meebracht om foto's te nemen van vrouwen aldaar (wanneer ze deze zouden spotten)."

Open-source komt er bekaaid vanaf

Volgens Aurora is het nog treuriger gesteld met vrouwenparticipatie in open-source dan in de propriëtaire softwarewereld. Uit Europees onderzoek, gehouden in 2006, blijkt dat slechts 1,5 procent van alle ontwikkelaars in open-source van het vrouwelijke geslacht is. Daarnaast denkt tweederde van hen, zo bleek uit het onderzoek dat werd uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht, dat mannen eerder erkenning krijgen voor hun bijdragen in open-source dan vrouwen.

Een andere studie, gepubliceerd in de Journal of Information Technology Management in november 2010, wees uit dat 50 procent van de vrouwen in IT weleens online of offline is lastig gevallen.

Wanneer het gaat om andere aspecten van open-cultuur, is het beeld niet veel rooskleuriger. Zo is slechts 15 procent van de bijdragen aan Wikipedia, het bekendste product van open-cultuur, afkomstig van een vrouw. Dat blijkt uit een ander onderzoek uit 2010 (pdf).

Technologie verandert uiteindelijk de wereld

Een van de redenen dat het Ada Initiative zich richt op open-source/tech is dat het "het zo'n krachtige hendel is om mondiale cultuur mee te veranderen", zegt Aurora. "Vaak is de eerste reactie 'wow, het is zoveel erger in de open-source wereld', terwijl die wereld juist zo belangrijk en invloedrijk is."

"Wij geloven dat open-technologie en open-cultuur een hefboomeffect zal hebben op de samenleving als geheel", zegt Aurora. Ze legt uit dat wanneer meer vrouwen meeschrijven aan Wikipedia, vaker helpen met het ontwikkelen van veelgebruikte software en hiermee de cultuur en de content van het internet bepalen, vrouwen ook meer invloed krijgen op de mondiale samenleving,

De Mark Zuckerbergs van deze wereld zijn man en blank

"In de huidige techexplosie komt een groot deel van de oprichters van startups uit de open-source cultuur", vertelt Gardiner. "Dat is een van de grootste toevoerkanalen voor startups op dit moment. Dus als de open-source cultuur voor 98 procent door mannen gedomineerd wordt, zie je enkel mannen als oprichters van startups. Het zijn bijna allemaal jonge blanke mannen."

Het doel van de organisatie, die begin 2011 werd opgericht, is niet om bestaande netwerken voor vrouwen te vervangen. Wat ze wel wil bewerkstelligen, is "de moeilijkere dingen te doen die geld en tijd kosten, waar mensen eerder niet het geld en de tijd voor hadden."

Een van de speerpunten in de strategie van Ada Initiative is het handboek Ada's Advice, waarin verschillende bronnen over de problemen die vrouwen tegenkomen tijdens het werken in open-technologie bijeen worden gebracht. "Er is veel documentatie over problemen en wij willen de oplossingen die mensen aandragen bundelen in één bron. Het doel is een enkele 'one-stop-shop'. Als ik dan als werkgever meer vrouwen in dienst wil nemen, weet ik wat me te doen staat. Of als ik als manager geconfronteerd wordt met een vrouw in mijn team, weet ik hoe daarmee om te gaan", vertelt Gardiner.

Carrièreplatform

Een andere belangrijke pijler is Ada's Careers; een bron die helpt vrouwen een baan te bezorgen in open-source. "Een van onze basisfilosofieën om meer vrouwen in open-source te krijgen is om meer vrouwen die banen te laten innemen en waar mogelijk vrouwen de kans krijgen om van baan te wisselen wanneer de baan niet goed past", zegt Aurora.

"We zien veel vrouwen in banen die veel te gemakkelijk voor hen zijn. Ze kunnen prima iets moeilijker doen, maar ze denken dat die banen niet bestaan of ze worden afgeschrikt door de taakomschrijvingen - dat is echt een veelgemaakte fout die werkgevers maken. Ze zoeken naar een rockster en schrijven ook in de vacatureomschrijving dat naar een rockster gezocht wordt. Veel vrouwen zijn van nature veel bescheidener dan mannen dus ze reageren niet op zulke vacatures."

Ada's Careers wordt een carrièresite voor vrouwen in alle fasen van hun carrière. Het is niet alleen gericht op vrouwen die op zoek zijn naar een nieuwe baan. Werkgevers mogen er vacatures plaatsten, waarvoor ze betalen in de vorm van adviserende artikelen.

Volgens Gardiner en Aurora is in het verleden te weinig onderzoek verricht naar vrouwen werkzaam in open-source, laat staan de rol van vrouwen in bredere open-technologie/cultuur rollen. Ada Initiative wil zelf onderzoek doen dat indiceert hoe de huidige status van vrouwen in open-source is en veranderingen in die status meten. "Zulk methodologisch onderzoek is kostbaar, dus voorlopig nog niet haalbaar aangezien wij de enige twee betrokken vrijwilligers zijn."

Bijeenkomsten

Een ander doel van Ada Iniative is speciale congressen houden voor vrouwen in open-technologie. AdaCamp, zoals deze rondreizende bijeenkomst heet, werd afgelopen maand voor het eerst gehouden in het Australische Melbourne, maar een congres aan de oostkust van de Verenigde Staten halverwege de maand juli staat in de planning. Aurora en Gardiner hopen dat daarna nog veel van zulke meetups zullen volgen.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.