'Leveranciers debet aan personeelsgebrek'

door

dringend, gezocht, hadoop

door

Achtergrond - Wereldwijd hebben organisaties moeite big data-projecten op te zetten. Volgens IDC is dit tekort deels te wijten aan de leveranciers van big data-tools.

Door een gebrek aan mensen met de juiste vaardigheden kunnen bedrijven niet optimaal profiteren van de mogelijkheden die big data biedt, zegt IDC-onderzoeker Susan Feldman.

Tijdens een door Autonomy georganiseerde roundtable-discussie over het onderwerp big data, benadrukte Feldman het belang van geavanceerde kennis op gebied van complexe big data-technologie. Die kennis is zeldzaam onder de huidige generatie IT-professionals.

"Er zijn niet veel mensen die goed uit de voeten kunnen met deze nieuwe technologieën. Hoe komen organisaties aan mensen als die er niet zijn?", vraagt ze zichzelf af.

Gigantische queries kunnen uitvoeren

De meest gebruikte technologie om honderden terabytes, of zelfs petabytes aan ongestructureerde data te doorzoeken is de open-source tool Hadoop. Via een proces met de naam 'parallel progamming' kan Hadoop analytische berekeningen op honderden servers tegelijkertijd loslaten. De data wordt hierbij opgeslagen in het bestandssysteem HDFS (Hadoop Distributed File System), wat in feite een plat bestandssysteem is dat over meerdere servers en schijven verspreid kan worden.

Het is algemeen bekend dat Hadoop een extreem complex systeem is om goed in de vingers te krijgen of überhaupt te kunnen implementeren. Het gebrek aan standaarden en een effectief ecosysteem helpt daar niet bij.

"Er zijn weinig echte Hadoop-experts beschikbaar en de tools stellen nog teleur. Je hebt niet alleen experts nodig die weten hoe ze een Hadoop-systeem moeten draaien, maar ook experts die weten hoe je dat doet met behulp van slechte tools."

Lastenverlichting IT-afdeling noodzakelijk

Feldman roept bedrijven als Autonomy, EMC, Teradata en IBM op hun tools te verbeteren zodat de impact van de personeelscrisis beperkt blijft. "Als leveranciers kunnen bijdragen in de vereiste expertise en hun software up-to-date kunnen houden, zou dat de last op de schouders van de IT-afdeling verlichten", zegt ze.

"Het integreren van alle puzzelstukjes van big-data in een goedgevormde architectuur, zodat alles kan interacteren met de rest, is ontzettend moeilijk. De meeste mensen die dit toen zouden graag een aantal mensen aan hun teams willen toevoegen, maar die mensen zijn er gewoonweg niet."

Groeispurt big data

IDC voorspelt dat de groei in big data hardware, software en diensten die tot 2015 op jaarbasis 39,4 procent zal bedragen. Het gebruik van open-source software wordt hierin niet meegenomen. De grootte van deze component is binnen big data aanzienlijk, maar kan moeilijk worden gemeten.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.