Het volgende hackersdoelwit: de tv

door

tv, televisie, antiek

door

Column - Steeds meer consumenten en bedrijven schaffen tv's aan met een netwerkaansluiting. Enorm leuk en handig, maar wist je dat hackers ze gemakkelijk kunnen binnendringen en zo je pc's kunnen besmetten?

Wat maakt een op internet aangesloten tv anders dan een pc? Als je er goed over nadenkt, niet zoveel. Beide hebben opslagcapaciteit, processoren, IP-adressen en software. En als dat het geval is, waarom zou een tv verbonden met het web of een netwerk niet net zo kwetsbaar zijn voor aanvallen waarmee computergebruikers al jaren mee te maken hebben? Het blijkt dat ze net zo gevoelig zijn.

Lees ook:
Ga er maar vanuit dat je gehackt bent
Beveiliger gehackt: is dan niets meer heilig?
Computersystemen auto's makkelijk te hacken

Ja, het klinkt misschien wat vergezocht, maar ik had er tot voor kort niet zoveel over nagedacht. Pas de afgelopen paar weken, hebben twee securityexperts onafhankelijk van elkaar aangetoond dat het mogelijk is in te breken op een tv.

Televisiehacks zijn al langer bekend

Zelfs in 2010, toen internet tv's nog zeer zeldzaam waren, hebben onderzoekers van beveiligingsbedrijf Mocana aangetoond dat het voor een hacker mogelijk is om wachtwoorden en logingegevens buit te maken wanneer diensten worden benaderd via een met internet verbonden televisie. Of dat zou kunnen leiden tot werkelijke diefstal van persoonlijke gegevens of financiële data was op dat moment nog niet duidelijk.

Eerder deze maand zei de Italiaanse onderzoeker Luigi Auriemma dat hij een manier had gevonden om een soort van DDoS af te vuren op een Samsung D6000 tv, wat ervoor zou zorgt dat de televisie in een eindeloze resetloop belandt. (Een Denial of Service is een aanval waarbij veel dummyverzoeken ertoe leiden dat een internetdienst het loodje legt of te verstopt raakt om normaal te kunnen functioneren.)

Televisies op slot

In een toelichting merkt Auriemma op dat de huidige generatie Samsung televisies op afstand kunnen worden bestuurd door iPads, Androids en andere netwerkapparaten. "De kwetsbaarheden vereisen enkel een netwerkaansluiting via ethernet of WiFi, zodat iedereen met toegang tot het netwerk de exploit kan misbruiken", schreef hij. Nadat de aanval was opgezet, werd het onmogelijk de televisie op de normale manier uit te zetten of te herstarten.

Gabriel Menezes Nunes, een Braziliaanse onderzoeker, lukte het om op een soortgelijke manier een Sony Bravia TV onklaar te maken en deed dit met een vrij verkrijgbare netwerktool.

DoS-aanvallen zijn één ding, maar wordt het niet veel gevaarlijker wanneer hackers in staat worden gesteld om persoonlijke informatie, zoals creditcardnummers, kunnen stelen wanneer een gebruiker een aankoop doet of internetbankiert via een internet tv? Sommige gebruikers delen foto's, agenda's en contactdatabases via de tv. Worden deze veilig opgeslagen?

Populariteit internet tv's grootste risico

Ik denk dat het nog te vroeg is voor een zware firewall rond de tv. Maar wat wel zeker is, is dat hackers het hebben voorzien op populaire platforms. Om deze reden is Windows doelwit nummer één en waren Macs niet interessant tot het moment dat OS X definitief doorbrak.

In 2016 hebben 100 miljoen huishoudens in Noord-Amerika en West-Europa televisies staan waarmee de traditionele programmering kan worden vermengd met internetcontent, meldt NPD In-Stat, een technologisch onderzoeksbedrijf. Als jij een hacker bent, is dat een megalucratieve markt.

Roger Grimes, beveiligingsonderzoeker voor Microsoft en blogger op zustersite Infoworld.com, zegt dat hij zonder problemen de set top-kastjes van kabelbedrijven kan hacken. Hij legde dat grondig uit in dit recente artikel daarover.

'Toekomstbeeld tv gelijk aan pc'

Hij schrijft: "De toekomst van de webtelevisie zal precies zo zijn als de huidige realiteit. We hebben zullen een mondiaal malwareprobleem hebben, constant onze tv's moeten patchen en ook de DoS-aanvallen en alle andere vervelende zaken meemaken die inherent zijn aan een altijd-verbonden wereld. Het enige dat ik daarom veilig waan, is mijn baan."

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

Lees meer over:

tv, pc, samsung, ddos, hackers, sony, risico, exploit, datalek

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.