5 intieme mobiele ontwikkelingen

door

Big Brother Phone

door

Achtergrond - Smartphones worden meer en meer een extensie van ons lichaam. Nieuwe technieken spelen direct in op onze leefwereld - en zetten en passant de deur open voor heuse Big Brother scenario's.

Het is prachtig wat de techniek vermag dezer dagen, maar voor wie een weinig paranoïde aangelegd is, zijn deze ontwikkelingen voldoende om slapeloze nachten van te krijgen.

We weten waar je bent

In november vorig jaar kwam CNN met het bericht dat de eigenaren van een aantal overdekte winkelcentra in de VS het plan hadden opgevat om het winkelend publiek discreet te volgen via het signaal van hun mobiele telefoons. Het leek relatief onschuldig: het idee was gedetailleerde, maar anonieme informatie te verzamelen die vervolgens gebruikt kon worden om winkels (en winkelcentra, winkelstraten, voetbalstadions et cetera) slimmer in te richten. Niets mis mee, zou je zeggen. De Amerikaanse senator Charles Schumer zag er echter aantasting van de privacy in - en laten we wel wezen: hij had een punt. De informatie die op die manier wordt verkregen, wordt dan misschien niet direct aan je naam gekoppeld, maar de kans dat je identiteit eruit kan worden afgeleid is wel degelijk groot, en de informatie is in potentie waardevol genoeg om het hetzij te verkopen, hetzij te (laten) stelen.

We weten wat je doet

Google heeft in 2008 een patent aangevraagd op een technologie waarmee ze kunnen bepalen waar je bent en wat je doet op basis van geluiden, temperatuur en andere omgevingsfactoren. Met wat goede wil kun je je voorstellen dat ze daarmee gerichte advertenties kunnen plaatsen, bijvoorbeeld voor een restaurant in de omgeving van het station waar je net uit de trein bent gestapt, of een plek waar je paraplu's kunt kopen omdat het zo gaat regenen of zoiets. Maar je vraagt je wel af hoe dat dan moet werken: moet je daar eerst Google voor bellen? En zo niet - is dat dan niet gewoon spionage? Hoe het ook zij: het patent is toegekend op 20 maart jl., meldt Geekwire.

We weten wat je voelt

Fujitsu en de Japanse Nagoya Universiteit hebben een techniek ontwikkeld waarmee stemmingen en intenties zijn af te luisteren uit een telefoongesprek. De techniek richt zich op de kennelijk in Japan wijdverbreide praktijk om onschuldige ouderen telefonisch geld af te troggelen door je voor te doen als iemand anders, bijvoorbeeld een schuldeiser of een familielid in nood. De techniek reageert op specifieke woorden en de intonatie van het slachtoffer, en kan bij voldoende aanwijzingen voor fraude bijvoorbeeld een familielid inschakelen om in te grijpen. Maar of het nou werkelijk zo'n geruststellend idee is dat een computer aan je stem kan aflezen hoe kalm, nerveus, kwaad of bang je bent... het zou telefonische verkopers in elk geval fors op voorsprong kunnen zetten.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.