10 Trends in de ICT

door

Theebladeren

door

Achtergrond - Toekomstvoorspellingen zijn normaal gesproken meer iets voor jaarwisselingen, maar waarom zou je daar op wachten? De crisis lijkt voorbij en het is tijd om de draad weer op te pakken. Hier zijn tien belangrijke ontwikkelingen in de IT, en onze verwachtingen over wat ons op deze gebieden te wachten staat.

1. Groene ICT. IT en energie besparen was altijd al een lastige combinatie, maar tijdens de recessie hoefde je er al helemaal niet meer mee aan te komen. De hype was er wel, maar de belangstelling bleef uit. Nu de economie weer aantrekt verwachten we dat het langzaamaan weer op de agenda komt te staan, zij het met een stuk minder tromgeroffel van de PR-bureaus. Maar het zal niet hard gaan, en het zal altijd enig verband moeten houden met zakelijke ROI. Groene IT is niet iets dat je zomaar even doet; als je je energiehuishouding bijvoorbeeld wilt automatiseren, moet je infrastructuur daar wel klaar voor zijn. Gelukkig is inmiddels ook duidelijk dat ‘groene’ oplossingen in termen van TCO zeker niet per se duurdere oplossingen hoeven te zijn.

2. De cloud, de cloud, de cloud. Over hype gesproken. Toch staan Software-as-a-Service, Platform-as-a-Service en Infrastructure-as-a-Service inmiddels stevig op de rit. Het is nog wat vroeg om van een definitieve doorbraak te spreken, maar toch lijkt het uiterst onwaarschijnlijk dat het hele cloud-gebeuren alsnog weer uit beeld gaat verdwijnen. De acceptatie zal misschien niet zo snel gaan als sommige leveranciers graag zouden zien, en Nederland zal ongetwijfeld geen voortrekkersrol vervullen, maar de bedrijven die nu de weg bereiden, worden straks gehuldigd als pioniers. Tenslotte is de cloud, ondanks alle hype, een heel natuurlijke evolutie. Het is de ultieme vorm van server-consolidatie. Virtualisatie en alle randverschijnselen die er verder omheen hangen: het draait allemaal om flexibiliteit en efficiency. Alleen om concurrerend te kunnen blijven is het al nauwelijks denkbaar dat je op termijn nog helemaal zonder de cloud kunt.

3. Mobiliteit. De smartphones en netbooks en andere gadgets die je nu in je organisatie ziet opduiken zijn nog maar het begin. Of de iPad geschikt is als zakelijk apparaat is eigenlijk helemaal geen interessante vraag – het is een menselijk apparaat, en mensen zullen hem ook voor hun werk gebruiken. De meeste IT-afdelingen zijn totaal niet voorbereid op de vloedgolf consumentenelektronica die hun kant op komt. Als je daar niet tijdig klaar voor bent, ga je straks kopje onder.

4. Unified Communications. De leveranciers willen zo graag dat dit een groot succes wordt, maar in feite staat UC nu waar mobiliteit een jaar of tien geleden stond. Het belooft de productiviteit te verbeteren, maar er moet nog heel wat gebeuren voor het werkelijk zo praktisch inzetbaar is dat het zichzelf terugbetaalt. Voor het komende jaar verwachten wij nog steeds geen massale doorbraak.

5. Business Intelligence. BI en data-analyse beginnen nu echt op stoom te komen, met dank aan de recessie: zo’n crisis is een ideaal moment om nu eens met behulp van BI en analysegereedschap haarfijn uit te zoeken wat er precies wel en niet werkt in de organisatie. De zegen van de crisis is dat hij organisaties heeft gedwongen al die data en analyses om te zetten in acties; het zijn die acties die uiteindelijk leiden tot zakelijke waardevermeerdering. Nu dat proces eenmaal op gang is gekomen, wordt BI eindelijk meer dan alleen een hoop theorie en cijfers.

6. Data deduplicatie. Puur omdat het achterliggende idee zo simpel is, moet dit wel een succes worden. De hoeveelheid informatie die we verzamelen groeit gigantisch, maar 70% tot zelfs 90% van wat we nu opslaan is in feite overbodig omdat we het al in talloze andere versies elders hebben opgeborgen. Afscheid nemen van overbodige data is bijzonder gunstig voor de TCO en de levensverwachting van de beschikbare hardware voor data-opslag. Alles wat met opslag te maken heeft is trouwens in ontwikkeling op dit moment: data tiering, opslag in de cloud – we gaan er zeker meer van horen, het komende jaar.

7. Enterprise 2.0. Ook wel bekend als ‘collaboration’, oftwel: samenwerking en communicatie. Die twee zijn altijd al belangrijk geweest voor het slagen van een onderneming, maar op dit moment beginnen bedrijven te ontdekken dat je je medewerkers niet alleen niet kunt, maar ook niet hoeft te dwingen: ze hebben hun eigen samenwerkingskanalen al gevonden. Steeds meer leveranciers verrijken hun producten inmiddels met ‘Web 2.0 functionaliteiten’ om informatie-uitwisseling te vergemakkelijken, en dat noemen we dan heel mooi Enterprise 2.0. Dat is prima, als we maar in het oog houden dat het in de eerste plaats een zakelijke transformatie is – een andere manier van werken, waar IT gelukkig wel een belangrijke faciliterende rol in kan spelen.

8. Videoconferencing. Met de globalisering in het verschiet hadden we eigenlijk verwacht dat dit al veel eerder zou gaan doorbreken (al lang voor de Dot.com-crisis werd het ingeluid als een doorbraak in samenwerken op afstand). Kennelijk voegde de techniek tot nu toe onvoldoende toe om massaal in gebruik te worden genomen. Maar de afgelopen crisis bood plots een ideale gelegenheid voor een aantrekkelijke propositie, vanwege de toch wel heel forse besparingen die je ermee kunt realiseren op pure reis- en verblijfskosten. Bovendien lijken de leveranciers nu de ingang te hebben gevonden: niet via de low-end gebruikers met de webcam op de desktop, maar van bovenaf, via de topmanagers in hun executive boardrooms, die peperdure videoconferencing-modules via gunstige lease-constructies naast hun vergaderzalen laten installeren. Zo is videoconferencing plots prestigieus geworden, en bovendien iets waar alle medewerkers graag gebruik van maken. De stap naar aanvullende goedkopere en eenvoudiger oplossingen wordt daarmee een stuk kleiner. De toenemende mobiliteit en de bijbehorende infrastructuur die beschikbaar komt versterken deze trend nog eens extra.

9. Identity management. Wie is wie in je systeem, welke mensen hebben welke rechten, en wat gebeurt er met al die persoonlijke gegevens? Het managen van identiteiten is een nachtmerrie voor IT, maar wel een waar we snel en bij voorkeur dit jaar nog grip op moeten zien te krijgen, voordat de toenemende mobiliteit (het Nieuwe Werken) en de veelheid aan verschillende apparaten het onbeheersbaar maken.

10. Beveiliging. Beveiliging is altijd een belangrijk punt in voorspellingen rond IT, en dat is logisch, want in wezen is er nog maar bitter weinig wezenlijks veranderd op dit gebied. We weigeren onze digitale vrijheden op te geven, terwijl de risico’s blijven toenemen: we worden allemaal in steeds hogere mate afhankelijk van IT, en de hoeveelheid gevoelige informatie die er in omgaat is vrijwel onbeperkt – en toch blijven we doormodderen met een systeem dat in feite onmogelijk veilig is te krijgen. In hoeverre de angst voor cybercrime reëel is of wordt gevoed door een industrie die ons maar al te graag paniek aan praat, is ook al niet altijd even duidelijk. Wel kun je er op wachten dat op afzienbare termijn de wal het schip gaat keren: cyberterrorisme, privacy-vraagstukken, intellectueel eigendom en piraterij, identiteitsdiefstal, (bedrijfs)spionage – er komt een moment (een incident) waarbij er iets goed fout gaat, en dan zal de roep om draconische maatregelen plots luider klinken dan ooit. Scherpere wet- en regelgeving gaan dan ongetwijfeld interessante gevolgen hebben voor onze digitale privacy en vrijheden.

Op iedere voorspelling valt altijd iets af te dingen. Hebben we iets over het hoofd gezien? Slaan we de plank mis? Discussieer vooral mee in de reacties onder dit artikel.

Zie ook onze whitepapers over deduplicatie:

Case: Bestrijd data-explosie
Gemeente Sittard-Geleen gaat met deduplicatie data-explosie te lijf. Resultaat: back-uptijd is nu minuten in plaats van uren.

Checklist voor disk-to-disk back-up
Waaraan moet een disk-to-diskoplossing voldoen? Eenvoud en kostenefficiëntie bij aanschaf en beheer. Gebruik de checklist vóór aanschaf.

Deduplicatietest helpt u kiezen
Meer data veilig opslaan, en tegelijkertijd lagere IT-kosten? Test nu of deduplicatie past in de consolidatiestrategie van uw bedrijf.

Harde cijfers deduplicatie en ROI
Negen ondernemingen tonen de voordelen van investeringen in deduplicatie. Met harde cijfers over de ROI van back-upoplossingen.

Welke deduplicatie-aanpak kiest u?
Deze whitepaper kijkt naar verschillende manieren voor deduplicatie van back-ups. Lees welke aanpak voor uw onderneming het meest geschikt is.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.