Nieuwe topman Google wacht loodzware taak

door

larry page, google, ceo

door

Achtergrond - Na bijna tien jaar neemt Google afscheid van Eric Schmidt als CEO. De tijd lijkt eindelijk rijp voor Larry Page, ooit samen met Sergey Brin oprichter van de zoekmachine.

Het triumviraat Schmidt, Page en Brin valt uiteen. Naar eigen zeggen om de besluitvorming aan de top te stroomlijnen, neemt Google in april afscheid van Eric Schmidt (55) als bestuursvoorzitter. De ervaren CEO maakte de slimme zoekmachine weliswaar tot een miljardenbedrijf, maar zal vooral herinnerd worden als een topman die met boude uitspraken over privacybescherming wereldwijd grote verontwaardiging oogstte. Toch zal het voor Larry Page ontzettend lastig worden om de successtrategie van Schmidt komende jaren door te zetten, voorspellen kenners.

“Schmidt heeft het geweldig gedaan en Google naar grote successen geleid”, zegt Gartner-analist Ray Valdes. De altijd rustig en relaxt ogende Schmidt, die eerder als CEO bij Novell en CTO bij Sun Microsystems diende, werd in juli 2001 door Page en Brin benoemd als topman van het bedrijf. Zijn rol bij het drie jaar eerder opgerichte internetbedrijf was om ervaring binnen het bestuur te brengen en enigszins toezicht te houden op de toen piepjonge oprichters. “Dagelijkse oppas is niet meer nodig”, twitterde Schmidt dan ook gisteren.

Kromme tenen

Hoewel geen analist aan de leidinggevende capaciteiten van Schmidt durft te twijfelen, komt de wissel van de wacht niet als een donderslag bij heldere hemel. In de afgelopen maanden hebben collega-bestuurders van Google zich ongetwijfeld regelmatig geërgerd aan de antwoorden van Schmidt op vragen over privacybescherming door Google vanuit de media.

In oktober zei Schmidt bijvoorbeeld dat eigenaren van gefotografeerde woningen in Google Street View maar moesten verhuizen als hun woning ongewild op de gevoelige plaat was vastgelegd. Een maand eerder suggereerde Schmidt dat veel kinderen op latere leeftijd een naamsverandering konden overwegen als tijdens hun jeugd beschamende content op het net was verschenen. Ook kregen veel mensen rillingen bij het idee dat Google in de toekomst zoektermen voor gebruikers zou voorspellen, zoals Schmidt in een interview met de Wall Street Journal suggereerde.

Nog afgezien van de incidenten met het in verschillende landen verzamelen van wifi-gegevens door auto’s van Street View, en het terugtrekken van Google uit China, werd zakenman Schmidt door zijn harde uitspraken een kil en afstandelijk imago aangemeten. “Het probleem van Google is dat Eric Schmidt eng is… De industrie zit vol met excentrieke CEO’s – miljardairs die een kledingkast vol identieke zwarte truien en Levi 501 jeans hebben of die zich uitdossen als samoerai krijger. Maar Schmidt is niet excentriek. Hij is eng”, schreef de bekende blogger John Gruber afgelopen najaar over de ‘creep executive officer’.

Machtsoverdracht lijkt iets té netjes te verlopen

Larry Page en Sergey Brin, inmiddels allebei 37 jaar oud, zullen mede door het ijzige imago van Schmidt, de afhankelijkheid van inkomsten uit advertenties rond zoekresultaten en tegenvallende social media projecten als Orkut, Wave en Buzz hebben besloten dat het tijd werd Schmidt te vervangen. Natuurlijk gaat dit gepaard met de nodige egards, maar onderhuids voel je dat de vingers van Page jeuken om het stokje over te nemen en de nodige veranderingen bij het bedrijf door te voeren.

Computerprogrammeur Page studeerde samen met Sergey Brin aan de Stanford Universiteit. Daar schreven ze in 1996 samen aan de BackRub webcrawler, die naging hoe belangrijk sites waren op basis van de links die daarop stonden. Het achterliggende systeem werd in 1998 een zoekmachine die Google werd gedoopt. Samen bestierden zij het bedrijf tot 2001, totdat ze bij hun zoektocht naar een geschikte bekwame CEO (ze vonden zichzelf te jong en onervaren) bij Schmidt uitkwamen. Het driemanschap Schmidt-Page-Brin werkte naar de buitenwereld toe als een geoliede machine, maar het was algemeen bekend dat de twee oprichters Schmidt konden wippen als ze de tijd daar rijp voor achtten. Omdat er geen sprake is van ruzie, vertrekt Schmidt niet bij Google, maar zal hij in april als onderhandelaar voor het bedrijf gaan functioneren.

Aan de capaciteiten van Page om een van ’s werelds grootste bedrijven te leiden, wordt door kenners openlijk getwijfeld. “Ik vraag me af of Google de beste plek is om als topman je carrière te beginnen”, zegt Gartner-analist Alan Weiner. “Met zekerheid kan ik zeggen dat als Page ergens anders naar de positie van CEO had gesolliciteerd, hij de baan niet zou hebben gekregen.”

Eindelijk op eigen kracht verder

“Het was duidelijk dat Larry Page uiteindelijk het bedrijf zou gaan leiden dat hij eerder zelf had opgericht. De zijwieltjes mogen er eindelijk vanaf”, zegt Rob Enderle, die zelf denkt dat de Chinese klucht Schmidt uiteindelijk de das om heeft gedaan. “Het was mij al snel duidelijk dat Eric en Larry toen niet op dezelfde golflengte zaten”, meent de analist. Hij voegt daaraan toe niet te verwachten dat Schmidt nog lang in zijn nieuwe rol zal functioneren.

Van Page wordt in de komende jaren verwacht dat hij Google niet alleen op consumentenvlak, maar ook op zakelijk gebied zal laten floreren. Zo hoopt het bedrijf met de productiviteitssuite Google Apps marktaandeel van Microsoft Office af te snoepen en moet Chrome OS samen met de Chrome browser de gebruiksomgeving van (zakelijke) computers gaan bepalen. Ook wordt van Google verwacht dat het de positie van Android als belangrijkste besturingssysteem voor smartphones verder zal verstevigen.

Opkomst Facebook is Google doorn in het oog

De grootste uitdagingen voor Page liggen op het gebied van social networking. Zoals eerder gemeld lukte het Google in het afgelopen decennium niet voet aan de grond te krijgen in de jonge, sociale digitale wereld waar sites als MySpace, Facebook en Twitter domineren; een volgens veel experts commercieel veel aantrekkelijker wereld dan het oude web waar Google groot in werd. “Een van de missende zaken in Google’s strategie is de sociale component”, zegt Gartner’s Weiner.

Tot slot aan Page de taak om het imago op te schonen van Google, dat naar buiten toe altijd heel hard 'Don’t be evil' roept, maar ondertussen schandaal op schandaal stapelt. Na een jaar vol claims en rechtszaken mag het weleens weer wat rustiger gaan worden in Mountain View. Maar de vraag is of de technisch geschoolde co-founder daarvoor de juiste persoon is. Gelukkig voor Page is niet onmogelijk om met weinig businesskennis als bagage, toch een succesvol CEO bij een IT-gigant te zijn. Bill Gates en Steve Jobs zijn hem alvast voorgegaan.

Topbedrijven met ICT vacatures

Bekijk alle ICT vacatures »

eerst ▾ Reacties

De reacties worden ingeladen...

Insider naam

 
{$quantity}%

Mijn insider overzicht Uitloggen

Briefcase({$quantity}) Mijn Downloads({$quantity})

Word insider

  • Exclusieve content
  • Achtergrond verhalen
  • Praktische tips

Topbedrijven met ICT vacatures

Computerworld nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van de laatste achtergrondartikelen in uw mailbox.